Культура (Вiдео)

Надбання та історія українського поетичного кіно: у Чернігові проводять відкриті кінопокази (Відео)

У Чернігові продовжують вивчати українське поетичне кіно та його видатних митців. Ідею відкритих кінопереглядів започаткували в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського, а проєкт полюбився не тільки чернігівцям, а й гостям міста.

«Ми в цьому році розпочали такий проєкт «Клуб українського поетичного кіно».  Розпочали ми його переглядом фільму «Тіні забутих предків» за твором Коцюбинського, тому що він якраз і поклав початок цьому мистецькому напрямку в українському кінематографі. З січня ми переглянули кілька фільмів, ці зустрічі відбуваються раз на місяць. І сьогодні в день народження Івана Миколайчука ми дивимося фільм «Пропала грамота», в якому він грає головну роль і фактично він був співрежисером цього фільму»,- Наталія Коцюбинська, заступниця директора Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М. Коцюбинського.

Кінострічка «Пропала грамота» є чи не одним з найулюбленіших творів українського кінематографу для багатьох поколінь українців. Фільм був знятий за сценарієм І. Драча, написаним за мотивами оповідання М. Гоголя та збагаченим сюжетними вставками з фольклорних джерел і класичних творів української романтичної літератури ХІХ століття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вберегти та примножити: Носівський міський будинок культури захищає культурний фронт Чернігівщини (Відео)

«Ми ще обговорюємо фільм, обмінюємося своїми враженнями. Адже ці фільми з українського поетичного кіно — вони не прості, всі мають якість підтексти, загадкові сенси. І ми завжди, звичайно, ділимося враженнями: хто що зрозумів, хто що відчув. І потім уже на такій позитивній ноті розходимося.

В нас є постійні клієнти, які вже ходять до нас із першої зустрічі, ми вже так здружилися з ними. До сьогоднішнього дня ми зустрічалися в закритих приміщеннях, тобто спочатку у вітальні меморіального будинку, потім в нашому кінозалі, а сьогодні вже погода дозволила нам зібратися на терасі»,- Наталія Коцюбинська, заступниця директора Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М. Коцюбинського.

До кінця літа організатори планують і надалі проводити «Клуб українського поетичного кіно» на відкритій терасі та за чашечкою духмяного чаю обговорювати кінострічки, які сприяли становленню нашого кінематографу. Також музей запрошує долучатися і до інших культурних заходів.

«Зустрічі у нас будуть і музейні, і долучаються до нас люди з інших установ. От в суботу у нас буде «Поетичний клуб», ще плануємо концерт «Поліська рапсодія» та багато іншого. Тобто треба стежити за нашими анонсами, тому що ми тут будемо працювати фактично все літо. Аби було куди прийти та де зібратися»,- Наталія Коцюбинська, заступниця директора Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М. Коцюбинського.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button