Культура (Вiдео)

До Чернігова приїхали ТОПові письменники України (Відео)

Чернігів відвідали провідні письменники України. Першою локацією для зустрічі з читачами в п’ятницю, 27 серпня, стала міська бібліотека імені Коцюбинського. Захід відбувався в рамках проєкту «Наближення», організованого громадською літературною організацією ПЕН.

«Проєкт називається «Наближення». І в рамках цього проєкту ми запрошуємо шістьох авторів українського «ПЕН» відвідати один із обласних центрів України, щоразу ми організовуємо там низку заходів. Цей проєкт має двосторонню мету – з одного боку, автори знайомляться з певним містом, регіоном, а з іншого боку – це знайомство для аудиторії в цьому місті»,- Тетяна Терен, виконавчий директор українського ПЕН-клубу.

«Важливою точкою роботи є зустріч із публікою, зустріч із читачами та читачками. Особливо важливо, що це відбувається в бібліотеках»,- Ірина Славінська, продюсер, письменниця.

«Ми хочемо знати читачів в обличчя, тому що це нитка, наближення, спосіб познайомитися і вирости як письменники для читачів, і цей ПЕНівський проєкт «Наближення», власне, на це і працює. На знайомство і якийсь спільний рух в одному напрямку»,- Катерина Міхаліцина, письменниця, перекладачка.

Окрім самого знайомства з авторами, учасники провели дискусію про 30 років Незалежності України – здобутки і виклики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стали відомі цьогорічні лауреати премії ім. Коцюбинського

«Сьогодні ми будемо говорити про українську літературу часів незалежності. Тобто це буде літературна дискусія. Наскільки література впливає на суспільство, наскільки вона відображає суспільну думку, наскільки письменники сьогодні є голосом народу. І наскільки сучасний читач читає українську літературу, що саме хоче читати»,- Людмила Зіневич, директор Чернігівської міської бібліотечної системи.

Важливим під час знайомства було враження митців від Чернігова. Для багатьох місто і область відкривалися не вперше.

«Я тут багато разів був і ще буду. Це одне з перших міст, куди … якщо ти думаєш, куди я поїхав би на вихідні, то першим був би Чернігів»,- Артем Чапай, письменник, фотограф.

«Я дуже люблю Чернігівщину. У мене звідси частина родини, тому для мене мандрівки до Сновська через Чернігів відбувалися, обов’язкова частина літніх канікул. Тому для мене Чернігів – знайоме місто, я завжди із задоволенням тут буваю»,- Ірина Славінська, продюсер, письменниця.

На другій частині знайомства з Черніговом і чернігівцями сьогодні у сквері Богдана Хмельницького митці планують декламувати уривки своєї творчості.

Загалом же проєкт «Наближення» довготривалий. За останні два роки Чернігів став сьомою локацією для поїздок письменників обласними центрами України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button