Культура (Вiдео)

Екзотичні агави, бругмансії та десятки троянд: музей – заповідник Михайла Коцюбинського запрошує до свого унікального саду (Відео)

Трояндовий рай із сотнями запашних квіток у самому центрі міста. Унікальний сад родини Коцюбинських надихає відвідувачів вже понад 100 років, а слава про нього доноситься не тільки по всій Україні, а й далеко за її межами. Упродовж сезону тут можна спостерігати буяння понад 200 видів рослин, серед яких дерева, кущі, квіти, які свого часу подобалися усім членам великої родини письменника. Минулий рік для Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника ім. М. Коцюбинського видався таким же складним, як і для всієї країни. Утім, не дивлячись на шрами від обстрілів, він радо зустрічає гостей.

«Сад наш завжди красивий, але от саме в червні — це пора квітування троянд і їх у нас зараз сотні квіток, це і запашний аромат, і буяння кольору. Жасмин також квітне та додає своєрідної родзинки нашому саду сьогоднішньому. Тому, запрошую всіх хто має вільну хвилинку, прийти до нас, зробити гарні фото на фоні наших квітучих троянд. Взагалі у нас є і екзотика – агави, які ось прикрашають наші клумби. Бругмансії є, вони, щоправда, ще не набрали повної сили, але деякі з них уже випустили свої величезні дзвоники, тож можна теж побачити їх. На повну силу вони будуть квітнути у серпні тільки. І підростають інші літні квіти — такі, як ромашки, дзвоники. Все це потихеньку набирає своєї сили»,- Наталія Коцюбинська, заступниця директора Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М. Коцюбинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Надбання та історія українського поетичного кіно: у Чернігові проводять відкриті кінопокази (Відео)

Крім екзотичних квіток тут можна доторкнутися до дерев, які посадив великий поет особисто.

«В нас залишилася ще ялинка, яка посаджена Михайлом Коцюбинським, на жаль вона була трошки травмована минулого року під час обстрілів, але, на щастя, ці травми є некритичними. Дерево має здатність заживляти саме себе і ялинка потихеньку затягує їх. То на неї можна подивитися. А от ще кілька років тому в нас була яблуня ще з тих часів, але, на жаль, яблуні так довго не живуть і вона вже пропала. Сумуємо за нею дуже, посадили нові саджанці, сподіваємося що вони скоро виростуть і будуть дуже красивими»,- Наталія Коцюбинська, заступниця директора Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М. Коцюбинського.

Величезні та запашні липи, які зустрічають кожного на вході до меморіального комплексу, також посаджені за часів Михайла Коцюбинського. Тож обов’язково завітайте в гості й насолодіться запашними ароматами липи, жасмину та троянд. Працює заповідник щодня без перерви на обід. У будні з 9:00 до 17:30 та з 10:00 до 17:30 у вихідні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button