Культура (Вiдео)

Філармонійний центр презентував проєкт до Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (Відео)

Порожньо і темно у глядацькій залі філармонійного центру. Поволі артисти запалюють лампадки. Їх маленькі вогники — поодинці майже невиразні — разом розрізають темряву. Вони — ніби очі Дітей Світла, яких забрав людожерський морок війни. Це вогники жертовності і очищення. Вони дивляться із теміні, надихають і нагадують: “Ніколи знову”.

Так починається проєкт Чернігівського обласного філармонійного центру, присвячений Дню пам’яті та примирення та Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, які символізують не тріумф переможців над переможеними, а є нагадуванням про страшну катастрофу; це застереження, що не можна розв’язувати міжнародні проблеми збройним шляхом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Вогники, що сяють у залі, — особливий нагад: війна — це мільйони маленьких і великих людських бід. Важливо згадувати та вшановувати подвиг ветеранів. І заслуговують на увагу всі, кого торкнулась війна, – остарбайтери, підпільники, діти війни, цивільні, які постраждали від окупації і бойових дій, що прокотилися через їхні міста і села.

Лунає “Мелодія ля-мінор” Мирослава Скорика. У звучанні цього ліричного і, водночас, трагічного твору в проєкті філармонійного центру є свій символізм: найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир. Саме тому єдина відповідальна модель пам’ятання — “Ніколи знову”.

Учасники проєкту

Режисер — Олександр Лаптій

Артисти Чернігівського обласного філармонійного центру:

— Ансамбль солістів Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” (художній керівник — заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач): Михайло Скидан (скрипка), Оксана Величко (скрипка), Микола Величко (альт), Олена Арзуманян (віолончель)

— Володимир Балаба, Віктор Войников, Тетяна Герус, Нікіта Гірня, Світлана Києвицька, Яна Корольова, Світлана Кугук, Марія Лагута, Олександр Лузан, Анна та Дар’я Михневич, Макс Пузан

Виконавчий продюсер — кандидат мистецтвознавства Дмитро Теребун

Лінійний продюсер — Олександр Соломаха

Редактор, текст, фото — Андрій Ясний

Оператори — Олександр Довбенко, Павло Мельник

Постпродакшн — Оксана Османова

Звук — Сергій Сорокін, Володимир Попов

Світло — Олександр Єрмаков

Адміністратор  — Людмила Пенська

Костюми — Ганна Якимчук

Технічне забезпечення: Дмитро Матвієнко, Віктор Стельмах, Дмитро Чикилевський, Євген Бугай, Володимир Булаш, Сергій Толкач, Микола Олефіренко

Автор ідеї та керівник проєкту — заслужений діяч мистецтв України Сергій Теребун

Чернігівський обласний філармонійний центр

фестивалів та концертних програм

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

 

Ще статті по темі

Back to top button