Культура (Вiдео)

У чернігівському історичному музеї функціонує унікальний етнопроєкт (Відео)

Кузня, хата майстрині-вишивальниці, гончарна майстерня та майстерня різьбяра. Один із виставкових залів чернігівського історичного музею ім. Тарновського вмістив у собі понад пів тисячі експонатів, аби познайомити відвідувачів із багатовіковою історією народних ремесел Чернігівщини.

«Сама побудова експозиції створена у вигляді стилізованих майстерень, у яких є історична частина. В ній представлені вироби майстрів минулого і значна кількість експонатів, це приблизно 500, це вже вироби сучасних майстрів. 18 сучасних майстрів у нас представлено, з них 5 – гончарів», — старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського Євген Населевець.

Музейний проєкт «Етніка. Майстерність із глибини віків» повинен показати тяглість традицій народних ремесел від сивої давнини до наших днів. Ідея виставки втілена в чотирьох локаціях, що стилізовані під майстерні: кузня, хата майстрині-вишивальниці, майстерня гончаря та різьбяра по дереву. Щотижня музейна родина готує презентацію окремої локації. Цього разу висвітлюють гончарство. Про характерні для області напрями ремесла інформують сучасні народні майстри Чернігівщини. 

«Для Чернігівської області характерна форма горщика. Він, нижня частина, вища і трішечки інша пропорція, що вирізняє його серед кераміки інших областей», — гончар, народний майстер Роман Степаненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Коропі відбулися урочистості до Дня Соборності України

У створенні гончарної експозиції взяли участь роботи подружжя Романа Степаненка та Ірини Кришталь, Олега Луцука, Миколи Тараненка та, на жаль, уже покійного Сергія Янкова. Кожна з них наочно дає зрозуміти, яким було і є гончарство Чернігівщини.

«Якщо взяти різні часи, то ми говоримо про те, що в різні часи були різні види оброблення, тому є і лощення, і молочіння, і обварювання. Більш пізні періоди – уже й оброблення поливами. Малювали в нас мало. Традиційно наносили хвилясті лінії і більш простий орнамент. Малювали мало», — гончар, майстер народної іграшки Олег Луцук.

У часи, коли українці ведуть боротьбу за своє існування, як ніколи важливо говорити про усвідомлення свого коріння. Адже саме відповідь на одвічне питання самоідентифікації дає чітке усвідомлення, за що ми воюємо і чому для нас така важлива Перемога.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button