Культура (Вiдео)

«Його роботи є навіть у підручниках з історії»: в Чернігові історик презентував виставку малюнків (Відео)

У Чернігові виставку графіки відкрив не професіональний художник, а професіональний…  історик. «Історія на вістрі олівця» – саме під такою назвою в Чернігівському обласному художньому музеї відкрили цю незвичну експозицію.

«Тут представлений доробок за 10-12 останніх років моєї роботи як художника-реконструктора, ілюстратора. Загалом ідея малювати реконструкції не нова, я це почав ще в студентські роки, щоб ілюструвати спершу свої археологічні статті, потім, як кажуть, воно і пішло, і поїхало»,- Олександр Бондар, кандидат історичних наук, автор виставки.

«Скомпонували чотири блоки. Це – Чернігів, Любеч, Батурин і, я це назвав би «інше». Тобто це інші населені пункти Чернігівщини, з яких є певні графічні замальовки чи реконструкції»,- Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

Тут зібрані замальовки умовно від часів палеоліту і до ХХ століття. Фаховий історик намагався якомога точніше подати, який насправді вигляд мала та чи інша будівля або поселення різних часів, переважно на території Чернігівщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські історики «розвінчали» міфи про Київську Русь і Малоросію (Відео)

«Основна ідея виставки малюнків – відтворити… за допомогою графічного олівця, акварелі або гуаші…. те, що не збереглося в нашій історії, те, що хотілося б побачити. Кожній роботі передує наукова робота зі збирання матеріалу. Іноді це може тривати рік, іноді десять років»,- Олександр Бондар, кандидат історичних наук, автор виставки.

Маємо на виставці як чорно-білу графіку, так і кольорову. Загалом роботи Олександра Бондаря є доволі пізнаваними, адже трапляються навіть у підручниках з історії.

«Роботи вже є навіть у підручниках з історії. Вони настільки пішли, що вже авторство втрачається, але вони дійсно використовуються для реальної ілюстрації дітям або студентам»,- Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

На виставці представлено орієнтовно сто робіт. Це лише невелика частина із загального творчого доробку автора.

Триватиме виставка два місяці. А в подальшому цей зал використовуватиметься для постійної експозиції різноманітної графіки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button