Культура (Вiдео)

Кубоекспресіонізм: чернігівський художник створює натюрморти, які оживають (Відео)

«Натюрморт – живий! Still-life alive!». Виставку з такою назвою відкрили в Чернігівському обласному художньому музеї імені Ґалаґана.

«Натюрморт оживає. Тобто предмети, які повинні бути неживими, відіграють роль живих», — Руслан Перекуча, художник.

Частиною ідеї виставки стали описи картин і вірші авторства самого художника. Саме вони й допомагають побачити натюрморт живим.

«Але, з іншого боку, глядач це може сам відчути, коли вже прочитає, побачить, подумає. Коли людина прочитала, коли вже побачила, в неї може змінитися ставлення. Здебільшого це відбувається на краще. І тут цей досвід заявлений, як досвід описовості та збільшення культурної цінності», — Руслан Перекуча, художник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У художньому музеї відкривається виставка робіт Євгена Павлова

Сюжет описано в п´ятьох картинах автора. Серед них і «Натюрморт із побутовою технікою». На картині зображена ваза з квітами на столі. Поряд – старий телефон, абстрактний касетний магнітофон і капці.

«Це приблизно кінець 70-х років. Квітка, що вирвалася праворуч, і кут столу, трубка та вигин вази створюють круг, відчуття обертання. Якщо придивитися, то касета зроблена таким чином, що вона обертається. Наче магнітофон ввімкнений, хтось розмовляє по телефону, і завдяки хисткому положенню квітки здається, що ваза колишеться на столі», — Руслан Перекуча, художник.

Особливим є і кольорове співвідношення у картині.

«У нас червона лінія, крім обертового руху, дає можливість стежити картину за діагоналлю. Завдяки оцим плямам», — Руслан Перекуча, художник.

Художник стверджує, що сюжети для картин бере з власної уяви, покладаючись на інтуїцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Флюїд-арт»: у Чернігові відкрилася виставка художниці Тетяни Бондар (Фото)

«Не кожна людина може зробити таку картину. Я можу з картини картину змалювати, чи природу намалювати, а саме з голови оце все не кожному дано. Це просто чудо-людина. Підходиш до цієї картини, ось наче нічого такого, але в душу залазить оце все», — Галина Міхієнко, відвідувачка виставки.

У художньому музеї кажуть, що давно співпрацюють із художником. Свого часу займався колекціонуванням і привозив сюди виставки відомих харківських художників. А у 2017 році відбулася його перша персональна виставка.

«А ця виставка, зважаючи на те, що він останнім часом активно співпрацює з одеськими художниками, представниками другої хвилі одеського авангарду – це 60-80-ті роки минулого століття. Під впливом цих художників оці роботи зявилися. Він називає це кубоекспресіонізмом. Тут є елементи і кубізму, і фовізму, експресіонізму. Я вважаю, це не останні роботи», — Ірина Ральченко, куратор виставки, провідна лекторка.

Усього на виставці представлено 24 картини. Вона триватиме до 4 квітня.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button