Культура (Вiдео)

Замурована бібліотека та підземні храми: в Чернігові презентували історичну збірку (Відео)

Неймовірну і містичну історію Антонієвих печер і прилеглих до неї храмів презентували в Колегіумі на Валу. Минулого року з нагоди 950-річчя від часу заснування печер відбулася наукова конференція. Цьогоріч до неї видали збірник «Чернігівські старожитності».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У заповіднику «Чернігів Стародавній» розказали, які книжки цікавлять туристів

«Тобто сюди ввійшли ті наукові статті, які науковці представляли на цій науковій конференції. Тут наукові дослідження щодо самих печер, потім про комплекс, коли цей комплекс перебудовувався. В результаті чого він так дійшов до нашого часу», — Алла Доценко, заступник генерального директора «Чернігів стародавній» із наукової роботи.

«Цей збірник «Чернігівські старожитності» вийшов якраз у період коронавірусу, по суті, ми його складали дистанційно. Це праця дистанційної роботи», — Сергій Черняков, вчений секретар НАІЗ «Чернігів стародавній».

У збірнику презентовано 30 наукових статей, присвячених багатогранній історії міста. Для поціновувачів старожитностей є відповіді на багато запитань з історії Чернігова.

«Що трапилося з бібліотекою Святослава, бо вона, згідно з легендами, десь була замурована в стінах. Цікаво, що буде з Іллінською церквою, бо там дуже чудовий іконостас. Оці підземні храми, їхня історія. Воно все ж пов’язане», — Марія Москаленко, завідувач меморіального відділу музею ім. М.Коцюбинського.

Це вже шостий випуск. Національний заповідник «Чернігів стародавній» видає такі збірки через рік. Цей випуск налічує 100 екземплярів, і буде реалізований серед науковців та по бібліотеках і музеях Чернігівщини.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Роман Лазун

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button