Культура (Вiдео)

Монголи проти русичів: чернігівський історик розробив варгейм, заснований на подіях 1239 року (Відео)

«Китай, навіть північні райони Індії, вся Центральна Азія, вся передня Азія були завойовані монголами. І тут ми можемо побачити Русь. Ту Русь, на якій монголи видохлися. Тобто наші предки їх зупинили власним життям і власним розвитком».

Так чернігівський історик Олександр Бондар розповідає школярам про облогу та взяття монголами столиці Чернігово-Сіверського князівства. Ці події покладені в основу гри «Чернігів 1239», яку презентували в Туристичному інформаційному центрі. Першими, хто її побачив, стали чернігівські школярі.

«Ми майже всім класом прийшли, тому що це дуже цікаво, і в нас прокинулося таке бажання – прийти на гру. Це гра, розроблена нашими містянами, тому цікаво подивитися на людей, які розробили таку цікаву гру та які живуть з нами в одному місті»,- Ілля Седюк, школяр.

«Я вважаю, що цікавішого за історію нічого не може бути взагалі, тому що це насправді все відбувалося і в дещо навіть не можна повірити, бо це фантастично, можна сказати. Мені було дуже цікаво, яка це буде гра і як у неї треба буде грати, я навіть уявляла, що можна зробити про Чернігів, про його історію»,- Маргарита Солобай, школярка.

У 1239 році війська Батия перетворили Чернігів з мегаполісу на звичайне місто Середньовічної Європи.

«Але захотілося змінити цю історичну несправедливість і виникла ідея розробити гру. І за основу цієї гри взята стара така дуже гра-тактика, в яку ми грали колись у дворі з хлопцями»,- Олександр Бондар, історик, розробник гри.

Олександр Бондар каже, що тоді їх із друзями ці правила не влаштовували, тож вони вигадали свої.

«Довелося зустрічатися з кількома друзями, аби згадати, які ж правила у нас були 25 років тому. Ми згадали. Вони лягли в основу. Трішечки в неї погралися, щоб відшліфувати ці правила. І вийшла нескладна гра, партія в яку займає від 10 до 20 хвилин. Але логічне мислення має бути. Тому що коли одна сторона засідає в глуху оборону, вона автоматично програє»,- Олександр Бондар, історик, розробник гри.

Ідея гри повністю належить Олександру Бондарю. Вона дещо нагадує шахи. Розрахована на двох учасників – віком від 6 років і старше. Один із них обирає фігурки монголів, інший – русичів. Учасник має так розташувати свої війська, щоб заманити супротивника в пастку. Далі гравці кидають кубик, який і вирішить долю бою.

«Кожна сторона має як свої плюси, та і мінуси. Наприклад монголи не можуть відступати назад. Але Русь, коли знаходиться за територією стін, то мають +2 у захисті, коли їх обстрілюють. Тобто цим баланс сил більш-менш витримано»,- Олександр Бондар, історик, розробник гри.

«Чернігів 1239» уже встигли оцінити учасники міського клубу настільних ігор. Вони брали участь й у створенні настільної тактики.

«Це доволі історична гра. Вона створена істориком і це вже цікаво. Взагалі історичні ігри про війну почали виникати в масовій культурі десь на початку ХХ ст., вони дуже популярні в Європі. Зокрема Велика Британія вважається батьківщиною цих ігор. Тому нас дуже зацікавив той факт, що це в Чернігові, про Чернігів, чернігівцем створена саме ця гра»,- Віктор Кошовий, голова клубу настільних ігор м. Чернігова.

Усі предмети та фігури створювалися у звичайному графічному редакторі з максимальним дотриманням історичності. Після презентації примірники «Чернігів 1239» подарували першій чернігівській школі та клубу настільних ігор. Також її можна знайти в Туристичному інформаційному центрі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button