Культура (Вiдео)

Світ дитинства: в Чернігові містяни могли поринути в дивовижну «лялькову» атмосферу (Відео)

Напередодні Міжнародного Дня захисту дітей у Чернігові, в обласному молодіжному центрі, пройшла виставка ляльок, яку презентував відомий на Чернігівщині колекціонер і літератор Сергій Коноваленко. Його колекція музейного комплексу «Добрянець» постійно розміщується в селищі Добрянка, що на Ріпкинщині.

«Я, мабуть, і став зберігачем наших дитячих мрій, нашого того дитячого світу про який мріяли діти і дещо забули дорослі», — Сергій Коноваленко, колекціонер, літератор, автор колекції «Добрянець».

Посприяв в організації заходу – перевезення, розміщення колекції в Чернігові, її популяризації тощо – народний депутат України Сергій Гривко. Для Сергія Гривка активна допомога в реалізації проєктів у сфері культури – вже звична справа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляльки з «дикої» глини: чернігівська майстриня створює колекцію автентичних вбрань українок (Відео)

«Насправді потрібно поширювати цю культуру, щоб передавати дітям знання про попередні покоління. Щоб вони ставали кращі і були розумніші, сильніші та кращі за нас. Хотів би, щоб наші діти були успішні і вели нашу державу до процвітання й розвитку. Я хотів би побачити це ще за життя. Від себе, у межах своїх сил я роблю все можливе», — Сергій Гривко, народний депутат України.

Щодо Сергія Коноваленка, то ляльки він збирає вже близько 15 років. Має їх більше ніж п’ять тисяч, серед них – орієнтовно дві з половиною порцелянових ляльок. Ця колекція, за його словами, є найбільшою в Україні. Ляльки Сергій Коноваленко купує, багато йому дарують. Отримує посилки як з України та ближнього зарубіжжя, так і з заморських країн.

«І Німеччина, і Канада, і Штати. Саме наші земляки, наші українці, або просто слов’яни, побувавши тут або хоча б побачивши інтерактивне відео мого музею, просто висилають», — Сергій Коноваленко, колекціонер, літератор, автор колекції «Добрянець».

Загалом в експозиції, що проходила в останні суботу та неділю травня були представлені різноманітні ляльки XIX – XXI століття,зокрема целулоїдні, порцелянові, дерев’яні тощо, також були реборди та авторські роботи Сергія Коноваленка – щітки-мотанки.

Журналіст — Олег Дешура

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button