Культура (Вiдео)

«Музейні зустрічі»: сторінки історії музею Тарновського (Відео)

Розказати історію Чернігівського музею поміщицького побуту і мистецтв, що існував в місті протягом 1919-1925 років, завдяки унікальним експонатам, що були частиною тогочасної експозиції. У історичному музеї ім. Тарновського відбулась «музейна зустріч», під час якої відвідувачі могли побачити побутові речі тогочасної еліти та дізнатись чимало цікавого про розвиток музейної справи в Чернігові.  

«Ця музейна зустріч присвячена історії нашого музею. Однією зі складових частин, однієї зі сторінок нашого музею, є музей поміщицького побуду і мистецтв, який був створений в 1919 році і до 1925 року існував в окремому приміщенні. Потім певний час він був частиною Чернігівського державного музею і до 32 року його експозиція розміщувалася в будинку, який зараз належить обласній бібліотеці ім. Короленка. А потім воно все розчинилося в нашій експозиції в різних її розділах. Ми хочемо поговорити про історію цього музею. Як він виник, коли він виник, де він був створений і показати ті музейні предмети, які експонувалися в цьому музеї», — вчений секретар Чернігівського історичного музею ім. Тарновського Людмила Линюк.

Люльки, настільні муляжі, табакерки, символічні знаки – об’єкти, які сьогодні ми бачимо за склом музейної вітрини мають надзвичайно тривалу та цікаву історію. Достеменно невідомо кому точно вони належали. Утім, саме завдяки ним ми можемо зрозуміти, як виглядало тогочасне життя багатих верств населення.

«Найцікавіше те, що цей музей був присвячений не конкретній події чи конкретній людині, а об’єктам, речам. І тому, можливо, це приваблювало людей. Крім того, в процесі революції, в росії, стали створюватися музеї в царських палацах, поміщицьких маєтках, які також показувати інтер’єр. Тому це були предмети вищої верстви населення, або у всякому випадку заможних міщан», — вчений секретар Чернігівського історичного музею ім. Тарновського Людмила Линюк.

Оригінали експонатів чернігівці зможуть побачити лише під час музейних зустрічей. Адже після них працівники музею передають їх у фондосховище, задля забезпечення цілісності історичних артефактів під час повномаштабного вторгнення. Про анонси заходів Чернігівського історичного музею ви можете дізнатись на сайті закладу, а також на офіційній сторінці в ФБ.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button