Культура (Вiдео)

Плетений хліб, батик і ґердани: старовинні техніки в роботах учнів із Чернігівщини (Відео)

«Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» започаткував акцію для учнівської молоді Чернігівщини. «Від роду і до роду збережем традиції народу» організовують уже шість років поспіль. У ній беруть участь учні закладів загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної освіти.

«Тобто вся область уже шість років займається виготовленням таких робіт для участі в нашій акції. Щороку дедалі більше робіт. Щоразу більше технічно досконалих»,- Тетяна Матвійчук, методист КПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

За всі роки існування конкурсу назбиралося приблизно 500 робіт. Частину представили в Обласному художньому музеї імені Григорія Ґалаґана. Це роботи переможців конкурсу. Усі вони виконані в різних техніках.

«Ми не обмежувалися однією. Тут і старовинні техніки, які передають люди старшого віку, знані майстри. Зараз дуже багато технік сучасних. Тому ми дозволяли сучасні техніки. У поєднанні навіть бувало кілька технік в одній роботі. Тому дозволяли сучасні техніки теж популяризувати»,- Тетяна Матвійчук, методист КПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дивні аномалії і неймовірна енергетика: спецпроєкт центрального телеканалу про Чернігів

Тетяна Матвійчук каже, що не може виокремити якусь одну особливу роботу. Усі вони по-своєму унікальні. Зокрема в експозиції можна побачити дерев´яний храм, зроблений до 30-річчя Незалежності України. Він оздоблений петриківським розписом.

«Поряд – петриківський розпис, але вже інший мотив. Поряд – великодній мотив, але розпис – батик, тобто фарбами по тканині. Це філігранна робота. Вишивка стрічками, лозоплетіння. Тут квіти, колосочки і навіть метелик»,- Тетяна Матвійчук, методист КПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

Учасники акції також зробили та подарували оцей рушник із назвою центру.

«Виплетений великодній хліб і вишиті яйця. Це знову кукурудза. Це дійсно оберіг – це дідух. А це з кукурудзи і дід, і баба, і навіть коник. Ляльки-мотанки: вся родина йде до церкви із маленькою лялечкою… розписом… із Євангеліє. А це прикраси бісерні. Це вже сучасна техніка, але ґердани колись були дуже популярними в українському народному костюмі»,- Тетяна Матвійчук, методист КПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

За шість років роботи учасників акції були представлені в різноманітних експозиціях. Зокрема в літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського, частково в історичному музеї. У художньому музеї їх виставляють уже третій рік.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button