Культура (Вiдео)

«Упирі», «Нічні гості» та жахи: горор-вечірка у Чернігові (Відео)

Черепи, «Сльози привида» та горор. У бібліотеці Михайла Коцюбинського провели вечірку жахів. Спершу чернігівські автори зачитали свої твори. Наприклад, Олена Степанець презентувала казку «Нічна гостя». В її основу лягла бувальщина «Заоніжжя». Її письменниця переклала на авторський манер.

«Бо нема в українській мові, в оригіналі це «Грьоза» – це жахіття, що приходить уночі до молодих людей. Я взяла до нас ближчий варіант – це «Мара». Це казка про любов і що може вийти з того, якщо будеш поводитися нечесно, що може з цього вийти і як краще не поводитися», — Олена Степанець, письменниця, автор казки «Нічна гостя».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замурована бібліотека та підземні храми: в Чернігові презентували історичну збірку (Відео)

Олександр Білогура презентував новелу «Упирі». Для її написання використав фольклорні записи та свідчення очевидців про Голодомор. Каже, що у своїй творчості використовує українську історію та фольклор, адже цікавиться цим ще з дитинства. Зараз навчається на філолога.

«Ця новела поєднує в собі розповіді про Голодомор, а також український фольклор саме про упирів. Головною темою цього твору є те, що хто ж справжні упирі: ці міфічні істоти чи люди, які здійснюють Голодомор.  Не просто горор заради крові, а ще й порушити саме тему Голодомору і певних жахіть, які коїлися насправді», — Олександр Білогура, письменник, автор новели «Упирі».

Вечірка «П´ятниця, 13-те у бібліотеці» – це перше засідання Клубу любителів фантастики.

«Коли шукали тему для наступного заходу, я побачила, що п’ятниця припадає на 13-те і подумала, що це гарний привід для того, щоб провести вечірку, присвячену літературі жахів. Є і постійні наші відвідувачі, і нові. Тобто захід свої очікування виправдав», — Олена Терещенко, бібліотекар сектору соціокультурної діяльності бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

Окрім літературних читань, усі учасники заходу подивилися фільм «Дракула» 1931 року. Він став першою екранізацією роману Брема Стокера.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button