Культура (Вiдео)

Речі вікінгів із чернігівського музею помандрують до Данії та стануть частиною великої виставки (Відео)

Чернігівські музейники дістають із вітрин частину експонатів. На якийсь час ці речі помандрують до данського міста Орхус. Саме там 19 січня 2022 року відкриють виставку «Русь. Вікінги на сході». 106 предметів, загалом 146 одиниць зберігання, з історичного музею Тарновського стануть частиною закордонної експозиції.

«Це матеріали з досліджень курганного могильника в Шестовиці, які були проведені у середині 1920-х років співробітником нашого музею Петром Івановичем Смолічевим. І матеріали, які були здобуті під час археологічних досліджень у Шестовиці 2006 року експедицією на чолі з Володимиром Коваленком і Юрієм Ситим. Це знахідки з поховання знатного воїна»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Сергій Лаєвський розповів, що в похованні були знайдені рештки коня, його збруя з різноманітними прикрасами.

«А також знайдені матеріали, які мали б характеризувати того, кого там поховали. На жаль, людських решток, крім одного зуба та фрагмента черепа, там не було. І важко зараз чітко ідентифікувати, це чоловік чи жінка, бо є і такі припущення»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Новгороді-Сіверському розпочався ремонт центральної площі

Предмети, знайдені в похованні, характеризують людину, як знатного воїна. До наших часів збереглося срібне окуття рога. Завдяки роботі співробітників Національного науково-дослідного реставраційного центру України вдалося частково його реконструювати. Тут же можна побачити відреставрований бойовий ніж у піхвах.

«Також залишки ремінців із кінської упряжі, прикрашені дуже цікавим набором різноманітних накладок і підвісок, які називаються решмами. У середині такої листоподібної підвіски є металева кулька. Під час руху коня вони видавали достатньо цікаві звуки. Це наганяло страху на того, на кого кінь нісся»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Зазвичай ці матеріали представлені в постійній експозиції музею. Тепер вони тимчасово перебуватимуть у Данії. До Чернігова повернуться наприкінці 2022 року.

«Це матеріали із розкопок Смолічева 20-х років. І це дуже відомі у науковому світі, зокрема серед норманістів, накладки на луку сідла, вони кістяні, прикрашені яскравим і цікавим орнаментом. Він започаткований і поширювався зі скандинавських країн. Із трикутника Швеція – Норвегія – Данія»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Сергій Лаєвський припускає, що саме це і могло зацікавити організаторів виставки в Данії. Адже таким чином можна зрозуміти, з якою метою вікінги проходили через наші землі та просувалися шляхом по Дніпру «із варягів у греки» й осідали тут, стаючи воїнами, купцями. До того ж вони входили до близького оточення князівської верхівки.

«Достатньо впливали на ситуацію, що відбувалася навколо цих земель. А про їхній статус надзвичайно знатних і багатих людей свідчать оці знахідки з їхніх поховань, які просто дивують своїм багатством, дивують своїми наборами. І є підставою, щоб розуміти глобалізацію світу з середини Х ст., до чого ми сьогодні прийшли, повторюючи цей шлях»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Колекції історичного музею Тарновського активно досліджуються та публікуються не тільки в наукових часописах. Їх можна знайти на сайті та у соцмережах. Таким чином вони стають доступними широкому загалу. Завдяки такій роботі Чернігівський історичний музей стає відомим і за за кордоном. Встановлюються нові контакти з іншими музеями. Та це не перший виїзд експонатів із Чернігова за кордон. Ще у 1990-х частина колекції перебувала на виставці в Польщі. До Нью-Йорка їздила Мазепина шата і ще кілька предметів. Музей Тарновського брав участь у виставкових проєктах всередині країни. Зокрема зараз такий проходить у Національному музеї історії України. Він присвячений 400-річчю Хотинської битви. У центрі уваги експозиції представлені речі саме з чернігівського музею.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button