Культура (Вiдео)

«Парагвайське щастя»: чернігівський мандрівник – про мандрівку до Південної Америки (Відео)

Книга «Парагвайське щастя» є підсумком мандрівки Олександра Волощука Південною Америкою, яку він здійснив три роки тому. Тоді із дев’яти місяців на цьому континенті два автор провів саме в Парагваї. Там досліджував життя української діаспори. Мандрівник назбирав настільки багато інформації, що вирішив викласти її у книжці. Тепер він презентував її у культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» в Чернігові.

«Зараз тисяч 10 українців живуть у Парагваї. Фактично все це – нащадки переселенців 30-х років із Волині. Тоді Волинь була під Польщею, Парагвай потребував робочої сили. Люди, які туди потрапили, вже живуть там більше як 85 років, уже четверте покоління народжується»,- Олександр Волощук, мандрівник, автор книжки «Парагвайське щастя».

Книжка стала 11-ю у творчому доробку автора. На відміну від попередніх, написаних у науково-популярному жанрі, це історичний роман. На прикладі однієї вигаданої родини автор розповів про життя українців у Парагваї впродовж більш ніж 80 років. Зараз нащадки переселенців – це самодостатні та щасливі люди. Звідси й пішла назва книжки.

«Чому їхали люди з Волині у 30-х роках? Було дуже складно економічно. Це був 37-й рік. З одного боку – фашистська Німеччина, з іншого – Радянський Союз, і люди розуміли, що скоро буде нова війна. Коли з´явилася можливість виїхати до Парагваю, то багато хто скористався нею»,- Олександр Волощук, мандрівник, автор книжки «Парагвайське щастя».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Чернігівщині назбирали експонатів і хочуть відкрити музей

Олександр Волощук розповів, що спершу тим людям було важко. І хоча вони мали багато вільної землі, її треба було очистити від лісів. А це субтропіки з отруйними зміями та павуками.

«Першим було дуже важко. Тим, хто впродовж півтора-двох років там втримався, зміг побудуватися й організувати своє господарство, їм далі було легше. Зараз уже третє покоління. Люди, які цілком добре почуваються і мають багато землі. Їхали туди здебільшого землероби. Люди, які там працюють на землі, себе забезпечують усім. Навіть якщо бувають посухи, то держава їм завжди допомагає»,- Олександр Волощук, мандрівник, автор книжки «Парагвайське щастя».

Мандрівник зазначив, що Парагвай – це дуже спокійна країна. Нащадки переселенців з України іноді приїздять на свою історичну батьківщину в гості та пам’ятають про власне коріння. Але Парагвай уже давно став для них рідною домівкою.

«Але щоб хтось виїхав із Парагваю та вирішив жити тут… я знаю лише одну людину – це вже в четвертому поколінні, він приїхав юнаком із Парагваю до Луцька вчитися у Волинській духовній семінарії. Зараз у нього своя парафія біля Луцька»,- Олександр Волощук, мандрівник, автор книжки «Парагвайське щастя».

Неабиякий інтерес до цієї книжки вже виявили на Волині. Тому автор наступного дня після презентації в Чернігові поїде туди, аби презентувати свою книжку в селі, де, згідно з сюжетом, жили його головні герої. Також презентації заплановані в Луцьку, Сумах та інших містах.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button