Культура (Вiдео)

Роботи сучасного чернігівського художника, які стають пророчими (Відео)

Чернігівський художник Сергій Тонканов створює особливі картини. Багато його робіт присвячені темі глобалізації. Деякі стають навіть пророчими. Наприклад, «Контрабанда». Картина символізує те, наскільки на сучасну людину впливає культура інших країн, що передається через ЗМІ, витвори мистецтва та інше.

«Тому я і зобразив торговельний корабель, як символ глобалізації. Він навіть через вушко голки може пройти. Навіть у Біблії є висловлювання, що радше верблюд пройде через вушко голки, ніж Царство небесне зійде на землю. А верблюд – це теж корабель. Це теж була торгівля. Коли в Суецькому каналі застрягло велике суховантажне судно, я згадав про цю роботу і це досить взаємопов’язано»,- Сергій Тонканов, художник.

Задум однієї з перших робіт Сергія Тонканова виник у 2001 році, коли він ще тільки навчався та цікавився творчістю Сальвадора Далі. Тоді з´явився ескіз.

«Так він у мене і лежав, нічого я в цій роботі не побачив. Через кілька місяців у Нью-Йорку впали два хмарочоси, це був теракт. Я дістав свій ескіз, подивився і побачив, що щось воно нагадує. Я не скажу, що це я наврочив, але я підключився до інформаційного простору і треба з нього далі черпати якісь ідеї»,- Сергій Тонканов, художник.

Через свої картини художник розповідає про різну проблематику сьогодення. Він каже, що таким чином екранізує власні думки та спілкується з глядачами. Наприклад, картина «Над вічним неспокоєм» показує холодну війну, гонку озброєння між наддержавами. А от робота «Відмивання грошей» має дещо політичний підтекст. Хмарочос тут символізує корпорацію, що займається фінансовою діяльністю.

«Я домалював тут соску. Як пляшечка вийшов хмарочос. Є таке поняття – як «дійні корови», тобто це діяльність у корпорації, що приносить постійний великий дохід. А равлики повзають по цьому будинку і як люди, які відмивають вікна. Це як алегорія відмивання грошей»,- Сергій Тонканов, художник.

За своє творче життя Сергій Тонканов провів низку групових виставок і з десяток персональних.

Приблизно 10 персональних виставок. Дуже багато групових.

«Із останніх – це була групова виставка в Києві минулого року перед карантином, на початку березня, в галереї «Лавра». Це був перший випадок, коли я на OPEN подав свою роботу і вона пройшла. Зараз працюю над новою персональною виставкою для Києва. Найкращі були персональні виставки тут у Пласт-арті»,- Сергій Тонканов, художник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У запущеній учора американській космічній ракеті є елементи, виготовлені в Чернігові

Торік відкриття його виставки збіглося з карантином.

«У мене була в Києві персональна виставка, відкриття в музеї Павла Тичини. В день відкриття почався карантин. Це було 12 березня, багато людей не прийшли, тому що карантин, треба сидіти вдома. Вже виставка висить, треба відкривати. Вона пів року там була, карантин послабляли, почали пускати відвідувачів»,- Сергій Тонканов, художник.

Загалом Сергій Тонканов каже, що цікавився образотворчим мистецтвом ще з дитинства. Він завжди добре малював, але зрозумів, що треба цим займатися професійно, у 18 років. Коли він був у старших класах, у Чернігові почало активно розвиватися графіті. Художник робив здебільшого ескізи. Це стало поштовхом до майбутньої професії. Чотири роки Сергій Тонканов займався в художній студії. Для себе обрав жанр станкового живопису.

«Я майже повністю працюю олійними фарбами. Але все ж таки заняття графіті в юності залишило той слід: інколи роблю монументальні речі: розписи, мурали. Свого часу я багато спілкувався з уже такими знаними художниками-монументалістами, які займалися мозаїками, розписами та іншими видами монументального мистецтва. Це теж був гарний досвід, я перейняв той досвід і досі він мене спонукає до цього виду творчості»,- Сергій Тонканов, художник.

Художник розповідає, що довго обирав стиль, у якому працюватиме.

«Десь років десять я так плавав. Були спроби різних жанрів, різних стилів. Але вже він у мене сформувався, і я приблизно 10 років у ньому працюю. Я різні теми у своїх роботах порушую. Це і урбаністика, це сюрреалістичний жанр насамперед. Навколо сюрреалізму моя творчість кружляє»,- Сергій Тонканов, художник.

Зараз він почав працювати над темою Чернігова. Серія робіт вже у процесі створення.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button