Культура (Вiдео)

«російський» Ілля Рєпін у Чернігівському музеї: що пов’язує відомого українського художника з Чернігівщиною (Відео)

Безперечно, багатьом відома постать Іллі Рєпіна. Художник, персоналіті якого намагалася присвоїти собі росія, народився в Чугуєві. А чималий відрізок творчого шляху провів у Качанівці. Про картини, написані на Чернігівщині, та дружбу з Тарновським розказали всім зацікавленим на зустрічі в історичному музеї.

«5 вересня 1880 року в Качанівці Ілля Юхимович Рєпін завершив роботу над ескізним малюнком «Козак, який схрестив руки». Відповідно, цей підпис на картині став поштовхом, аби сьогодні зібратися в Чернігівському історичному музеї ім. Тарновського та поговорити про родину Тарновських, про Качанівку і про видатного українського художника Іллю Юхимовича Рєпіна», — директор Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського Сергій Лаєвський.

Тривалий час Ілля Рєпін працював у Качанівці, готуючись до свого епохального твору – «Запорожці пишуть листа турецькому султану». За словами пана Сергія, на більшості картин художника зображені історичні предмети, що сьогодні зберігаються в музеї. Адже свого часу Рєпін послуговувався колекцією Тарновського задля правдивості намальованого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріотичний документальний цикл презентували у Чернігові

«Ми знаємо чимало замалюнків, які Рєпін зробив із музейних предметів, що входили до цієї колекції. На щастя, деякі з них у нас і по сьогоднішній день зберігаються. А на самій картині ми з дуже високою вірогідністю і навіть 100% вірогідністю можемо побачити кілька речей, які також зберігаються в нашому музеї», — директор Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського Сергій Лаєвський.

Подібні зустрічі для музею – не новинка. Доволі активно працівники займаються організацією інформативних лекцій, аби розшифрувати заплутані сторінки нашої історії. За словами директора, головна мета музею – не дати забути історію нашої країни, поки народжується нова Україна.

«Для нас важливо пам’ятати та підтримати і місто Чугуїв, де народився Ілля Рєпін, яке протягом кількох місяців перебуває під обстрілом російських загарбників. Нагадати про музей, який зберігає ці меморії. Поговорити про все те українське, що зосереджено на Чернігівщині. Як говорив Грушевський: «Тут поховані секрети старої і зародки нової України». Нова Україна народжується, а про стару Україну ми будемо пам’ятати», — директор Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського Сергій Лаєвський.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button