Культура (Вiдео)

Неопалима Купина та знаряддя тортур: у Чернігові показали старовинні зображення «Небесного воїнства» (Відео)

Ікона «Неопалима Купина» – це особлива композиція, де Богородиця зображена на тлі зірки. Православні вірять, що вона захищає від пожежі.

«Насправді вона є захисницею від ворогів, від ворожих нападів і вогню, який обовязково несе війна», — Олена Пономаревська, заступник директора Чернігівського обласного художнього музею ім. Г.Галагана.

Цю та багато інших старовинних ікон представили на виставці «Небесне воїнство», відкритій в обласному художньому музеї. Його співробітники кажуть, що експозиція представляє все воїнство Бога. Воно поділене на три щаблі. Перший займає Ісус Христос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Краєзнавчий вимір історії»: виставка у бібліотеці Короленка

«В «Апокаліпсисі» Іоанн сказав, що він бачив явлення Ісуса Христа у вигляді вершника і за ним слідувало небесне воїнство. Ісус Христос тут представлений у вигляді Великого Архієрея, або царя над царями», — Олена Пономаревська, заступник директора Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана.

Наступний щабель – архангели. Центральним образом є архістратиг Михаїл. На виставці представлена ікона з його зображенням, датована першою половиною XVIII століття. Вона є найдавнішою в зібранні музею.

«Крім того, ми представили тут і третій щабель, до якого входять святі мученики, ченці, звичайні люди, яких потім назвали преподобними подвигу апостолів, подвигу мучеників. Ми представили тут таких воїнів, як Юрій Змієборець», — Олена Пономаревська, заступник директора Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана.

Експонати виставки зібрані з усієї Чернігівщини. Їх ще за радянських часів рятували від знищення музейні працівники. Представлений тут і старообрядницьких хрест, який раніше прикрашав один із храмів області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівцям розповіли маловідомі факти про життя української армії

«На одному боці ми бачимо розпяття, вгорі ми бачимо з вами Бога Отця. На іншому боці – знаряддя тортур. По центру ви побачите півня. А півень – це свідчення того, що «не проспівають ще треті півні, як ти мене зрадиш», так сказав Ісус Христос своєму апостолу Петру. І Петро каявся все життя за свій вчинок», — Олена Пономаревська, заступник директора Чернігівського обласного художнього музею ім. Г.Галагана.

Саме цей хрест неабияк зацікавив найменших відвідувачів, які до того ж є учнями школи мистецтв. Тому маленькі художники мають і професійну цікавість до виставки.

«Тут показується, як жили раніше люди, Ісус як народився, як малювали тих людей, які жили раніше та малювали ікони», —  Софія Онищик, відвідувачка виставки.

«Я – викладач художньої школи. Я привела діток, щоб вони подивилися, бо це велике мистецтво наше історичне, тому мені дуже цікаво самій подивитися і навчити дітей, щоб вони цікавилися історичними подіями і взагалі мистецтвом», — Оксана Кравцова, відвідувачка виставки.

Окрім цього, в експозиції можна побачити ікони старообрядницьких слобод, виконані в техніці стародубсько-вєтківського іконопису. За словами співробітників музею, виставка присвячена всім захисникам України. Відвідати її може кожен охочий.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button