Культура (Вiдео)

Леонід Могучов – всесвітньо відомий художник родом із Чернігова (Відео)

Леонід Могучов – всесвітньо визнаний художник, який народився та виріс у Чернігові. Пишатися та знати про таких земляків – наш обов’язок. Тому більше про відомого чернігівця дізнаємося та розказуємо вам.

«Народився Леонід Борисович 24 квітня 1925 року. Родина була дуже велика – він був десятою дитиною в родині працівників Чернігівського драматичного театру. Його родина помітила, що у хлопчика є хист до малювання, тому його віддали на навчання Василю Бєляєву. Згодом, до речі, Могучов навчався у Миколи Глущенка – це дуже відомий художник. Один із представників радянського соцреалізму»,- Сергій Сергієв – науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

На жаль, здобути професійну художню освіту Могучову не вдалося – почалася війна. Під час воєнних дій художник був серйозно поранений. На житті Леоніда Могучова війна назавжди позначилася отриманими орденами та контузією. Навчання вирішив продовжити після повернення з фронту.

«У 1951-му він закінчив у місті Хімки морську школу. Його тягнуло до моря. У 1951 році він вступив до Одеського художнього училища. Але через фінансову скруту довелося повернутися до Чернігова. І в 1953-му в нього вже була своя персональна виставка»,- Сергій Сергієв – науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ювелірна компанія менянина розробила дизайн браслетів із металу «Азовсталі»

Усього за життя в Леоніда Могучова було приблизно 500 виставок. Із них 44 відбулися за кордоном, у часи, коли Україна стала незалежною. Саме закордонні покази зробили його знаменитим і знаним у всьому світі.

«Могучов дійсно вразив тамтешніх митців. Йому було одноголосно надано Асоціацією художників-акварелістів статус почесного члена»,- Сергій Сергієв – науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Та разом із приголомшливими досягненнями цього славетного чернігівця вражає і його життєва філософія.

«Леонід Борисович був людиною, може, трошки не від світу цього, бо він свої роботи не продавав. Він їх виключно дарував, бо вважав, що оці здібності не повинні бути монетизовані. Через це жив скромно, можна сказати, бідно.

За ці виставки в Канаді, в США він заробив 20 тисяч доларів. Він усе віддав на реставрацію українських церков»,- Сергій Сергієв – науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Із життя Леонід Борисович Могучов пішов 8 травня 2014 року та по собі він залишив чимале художнє надбання.

«Зараз його роботи зберігаються в приватних колекціях, музеях у різних країнах світу. У нас вони – в музеї імені Ґалаґана. Зокрема, в нашому заповіднику приблизно 40 робіт. Повторюся, що дуже багато він просто дарував людям»,- Сергій Сергієв – науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Після смерті Леоніда Могучова Міжнародна академія освіти, науки, культури та мистецтв надала йому диплом, що визнавав його художником і фахівцем міжнародного рівня. Чернігівщина – оаза талантів, про які варто багато говорити, адже обдарованість сіверян визнана в усьому світі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button