Культура (Вiдео)

Старовинні видання й оригінальні автографи: «скарби» з фондів уже доступні всім чернігівцям (Відео)

У чернігівській бібліотеці імені Михайла Коцюбинського створили музей старовинної книги. Ідея виникла ще навесні минулого року. Найстаріша книга, яку можна побачити в музеї, датована 1924 роком. Це «Хімічна війна». Працівники бібліотеки зазначають, що видання досить рідкісне.

«Це американський автор. Він розповідає про перспективи хімічної зброї. Про її розвиток на той час. Це про американську військово-хімічну службу. Але дуже цікава раритетна книга», — Олена Терещенко, бібліотекар сектору соціокультурної діяльності бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

Усі книги музею зібрані з фондів бібліотек міста. Чимало книжок подарували закладу читачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уподобання чернігівських політиків і філософія довгожителів: цікавинки чернігівських книгарень (Відео)

«У нас є досить цікава книжка – збірка любовної лірики. Це радянський поет, але вона цікава не стільки старовиною, оскільки вона в 70-х роках видана. У цій книжці є любовні листи. І це настільки цікаво. Це листи у віршах також. Ну вірші там такі, як людина пересічна могла написати, але дуже цікаво. Також є класичні вірші, переписані, які він своїй коханій надсилав українською мовою. Він сам писав російською», — Олена Терещенко, бібліотекар сектору соціокультурної діяльності бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

У добірці музею можна побачити і дитячу книжку китайського автора Тан Сяо-сі «В бухте кораблей, отплывающих завтра». Її ілюстрував художник Володимир Конашевич.

«Він багато книжок ілюстрував – і Чуковського, і Маршака. Саме його дитячі роки та юність пройшли в Чернігові. Як на мене, то в цих старовинних книжках досить часто дуже шикарні ілюстрації. Графічні. Настільки все гарно виписано. Завдяки тільки цим ілюстраціям це може вважатися зразком такого мистецького надбання», — Олена Терещенко, бібліотекар сектору соціокультурної діяльності бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побачила світ книга про геніального земляка-архітектора

Книжки не дають на руки відвідувачам, аби зберегти видання в цілісності. Однак біля кожної з них можна побачити опис, таким чином ознайомившись із книжкою. Співробітники бібліотеки кажуть, що відвідувачі вже активно цікавляться старими виданнями. А в читальній залі закладу є колекція книжок зі справжніми автографами видатних письменників. Найбільше бібліотека пишається збіркою поезій Павла Тичини «Батьківщині могутній».

«Пало Тичина нашу бібліотеку не відвідував, однак отут є така печатка «декада української літератури і мистецтва». Поети і письменники робили дарчі написи, а потім ця література розповсюджувалась по всіх бібліотеках. Крім Тичини, у нас є ще збірка Малишка. Це теж поезії «Дубовий цвіт». Це найбільш важливі, якими ми пишаємося», — Наталія Ущенко, провідний бібліотекар читальної зали бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

Та є тут і книжки відомих людей із побажаннями читачам саме бібліотеки Коцюбинського.

«Володимир Дрозд відвідував нашу бібліотеку й особисто написав «читачам бібліотеки Коцюбинського». Також є книжка «Чернігівській бібліотеці ім. Коцюбинського» Ірина Коцюбинська подарувала. Це було в 1974 році», — Наталія Ущенко, провідний бібліотекар читальної зали бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

У бібліотеці зберігають автографи сучасних літераторів, а також багатьох чернігівських письменників, які часто відвідували бібліотеку Коцюбинського, проводили тут зустрічі з читачами та ділилися своєю творчістю.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button