Культура (Вiдео)

Уподобання чернігівських політиків і філософія довгожителів: цікавинки чернігівських книгарень (Відео)


Книги набувають популярності серед чернігівців. Цього року їх купували на подарунок частіше, ніж минулого. Така тенденція спостерігалася ще з весняного локдауну.

«Коли почався нокдаун, багато хто почав купувати книжки через інтернет, бо вдома робити було нічого. Багато батьків купували книжки, аби привчити своїх дітей до читання. Адже купуючи книгу, ти привчаєш дитину і до граматики – починає запам´ятовувати, як писати слова. Брали і для особистісного розвитку»,- Олександр Ясенчук, директор КМЦ «Інтермеццо».

Досить популярним подарунком стали мемуари Мішель Обами, що вийшли в українському перекладі перед Новим роком. Книгу купували здебільшого чернігівські політики. Великим попитом користується «Справа Василя Стуса» авторства Вахтанга Кіпіані. Вже тривалий час не втрачають популярності книжки Ліни Костенко та Мирослава Дочинця.

«Це прості житейські поради від дядька, якому було 104 роки, він помер від того, що його просто завалило в погребі. Він ще далі жив би. Це книжка про те, як жити в гармонії з людьми, природою і при цьому не хворіти. Отака житейська мудрість»,- Олександр Ясенчук, директор КМЦ «Інтермеццо».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побачила світ книга про геніального земляка-архітектора

«Людина повинна жити як курка. Тобто брати насіння ранкового дня, тобто вставати зранку, підкорятися сонцю, а не так, як ми: встаємо, коли вже день, а лягаємо далеко за північ. Через це порушується гармонійний цикл нашого існування»,- Олександр Ясенчук, директор КМЦ «Інтермеццо».

Окрім популярних видань, в «Інтермеццо» є й чимало новинок, зокрема дитячі книжки англійської письменниці Джулії Джональдсон. Це «Груффало», «Груффалятко», «Вюрчик», «Цурпалко».

«Або от перед Новим роком досить популярна була, за неї навіть бійка була в Києві, це остання книга Мартіна Бреста «Вєрочка». Вона про життя секретарки 6-го президента України. Як вона боролася із цим олухом, переживала різні пригоди. Її розібрали, залишилися кілька примірників»,- Олександр Ясенчук, директор КМЦ «Інтермеццо».

Значний попит на книгу Віктора Моренця «Дві окупації: Чернігівщина 1940-х років». У ній описані невідомі факти боротьби радянських і гітлерівських спецслужб у регіоні.

«На Чернігівщині бойові дії за масштабами були такі самі, як на Західній Україні, аж до 50-х років. Єдине, що було хаотично. Як приголомшливий факт: у 48 році на Валу міліція тодішня провела виставку зброї, конфіскованої в населення Чернігова. Там було декілька сотень одиниць зброї і навіть кулемет»,- Олександр Ясенчук, директор КМЦ «Інтермеццо».

Олександр Ясенчук запевняє, що, відкриваючи книжку, людина відкриває цілий світ. Вона дає можливість не лише здобувати знання, а й запускає уяву, розвиває творче мислення, логіку.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button