Культура (Вiдео)

Осучаснена слов´янська в´язь і каліграфічні полотна: незвичні картини з букв (Відео)

Тетяна Гненюк – активна учасниця українських і міжнародних виставок. Вона викладає каліграфію в арт-школах столиці, працює у власній студії й оформлює інтер’єри каліграфією.

«Я займалася ілюстрацією. І якось мені знадобилося супроводити свою ілюстрацію якимось гарним написом. Я почала писати і зрозуміла, що ілюстрація красива, а букви дуже «кульгають». Я вирішила взяти кілька уроків каліграфії, це затяглося на кілька років і переросло в професію. А ілюстрація та живопис відійшли на друге місце»,- Тетяна Гненюк, каліграф.

Тетяна Гненюк працює у різних стилях письма. Їх вона показала чернігівцям на авторській виставці в художньому музеї імені Григорія Ґалаґана.

«Виставка побудована так, що ми за хронологією можемо подивитися, як змінювався шрифт, як змінювалася писемність. І до кожного розділу в нас є невеличка анотація і текст»,- Олена Ісаченко, старший науковий співробітник науково-експозиційного відділу Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

«Щоб це була не лише виставка, на якій ви можете подивтися художні роботи, а й отримати історичні довідки про кожен стиль письма. Це своєрідна екскурсія про розвиток письма»,- Тетяна Гненюк, каліграф.

«Це римське капітальне письмо. На вигляд – доволі просте, але якщо з погляду каліграфії – це один із найскладніших стилів письма. Рівно зробити завжди складніше. Це все пишеться пензлем, у висячому положенні»,- Тетяна Гненюк, каліграф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: майстерність каліграфії Віталія Солодкого

Каліграф каже, що зараз це її улюблений стиль письма. Не менше їй подобається і слов´янська в´язь. Зазвичай її застосовували для оформлення церковних книг. Майстриня обіграла її більш сучасно.

«Що мені подобається найбільше у в’язі – то це те, що це не просто каліграфія, а завдяки оцим всім з’єднанням можна створювати химерні візерунки. І це завжди інтелектуальний виклик, як це пов’язати воєдино»,- Тетяна Гненюк, каліграф.

Сама художниця народилася в Чернігові. Зараз живе у столиці. До рідного міста навідується час від часу.

«Перша її персональна виставка в нашому музеї. Проте вона не вперше представлена в нас як художник. 10 років тому, до 20-річчя Незалежності, Тетяна була учасницею виставки «Молода Україна». Зараз у неї багато творів, які нам розповідають про історію шрифтів, стилів від античності до сьогодення. Натхненником її творчості є наша Україна. Вона дуже товаришує з такими майстрами, як Ольга Костюченко та іншими»,- Олена Ісаченко, старший науковий співробітник науково-експозиційного відділу Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

Спеціально для виставки в Чернігові Тетяна Гненюк створила роботу, що присвячена 30-річчю Незалежності України.

«Вона складається з двох шарів. Перший – «30 років сили». Це написано шрифтом Георгія Нарбута. А поверх іде козацький скоропис, цитата Лесі Українки «Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі». Я вважаю, що ця фраза напрочуд символічна сьогодні. Крім того, цього року 150-ліття від дня народження Лесі Українки. Це дуже добре поєдналося в одній роботі»,- Тетяна Гненюк, каліграф.

Саме цю роботу майстриня подарувала Чернігівському обласному художньому музею. Виставка триватиме до жовтня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button