Культура (Вiдео)

У чернігівському музеї виготовляють новорічні іграшки, що не поступаються дизайнерським (Відео)

Схожі на справжні морозяні візерунки. У Музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського кипить робота над колекцією новорічних іграшок. Тут кажуть, що таким чином вирішили створити святковий настрій. Усі іграшки зроблені руками працівниць закладу.

«Ми вирішили цьогоріч підготуватися до Нового року, прикрасивши нашу виставкову залу виробами ручної роботи: плетеними кульками, сніжинками, різними новорічними сувенірами і от уже почали роботу з прикрашання нашої виставкової зали», — Наталія Коцюбинська, заступниця директора з наукової роботи Музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фонди музею на Чернігівщині поповнилися унікальними експонатами

У музеї вже багато років діє «Майстерня гарного настрою». Вона передбачає проведення майстер-класів до різних дат і святкувань. До пандемії коронавірусу, коли можна було приймати відвідувачів, тут часто працювали з дітьми.

«Ось наші музейні працівники опанували дуже багато різних цікавих технік, у яких можна виготовляти напрочуд красиві такі сувеніри. Дуже багато новорічних сувенірів ми завжди виготовляли з дітьми, але, на жаль, уже ось другий рік у нас майстер-класів наразі немає, хоча сподіваємось, що скоро все зміниться – і ми знову зможемо приймати наших маленьких відвідувачів, щоб із ними працювати», — Наталія Коцюбинська, заступниця директора з наукової роботи Музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Та працівники музею Коцюбинського не гають часу і створюють красу до скорого відкриття. Усі іграшки – це мереживо, плетене гачком із тонких бавовняних ниток. Заготовки плетуть так, аби потім можна було надати їм форму кулі. Наприкінці іграшки прикрашають бантами та намистинами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музей Тарновського відзначив 125-річчя

«Їй ще треба надати форму, щоб вона трималася. Для цього використовуємо надувні повітряні кульки, їх вставляємо всередину сплетеної кульки, надуваємо, а потім намащуємо зверху клеєм ПВА. Тоді кулька висушується, щоб вона мала форму і була кругленька. Потім уже кулю можна прикрасити на власний розсуд», — Наталія Коцюбинська, заступниця директора з наукової роботи Музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Сам проєкт некомерційний, однак у музеї зазначають: якщо іграшки припадуть комусь до душі, то можна їх придбати.

«Кому дуже подобаються такі речі і хто хоче прикрасити вдома ялинку такими ексклюзивними виробами, то, звісно, ми продамо такі речі. Вони не дуже дорого коштують і можна придбати», — Наталія Коцюбинська, заступниця директора з наукової роботи Музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

У музеї вже виготовлено приблизно пів сотні таких іграшок. Кілька десятків – ще у вигляді заготовок.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button