Культура

Фонди музею на Чернігівщині поповнилися унікальними експонатами

Нещодавно до фондів Менського краєзнавчого музею ім. В. Ф. Покотила надійшла унікальна група експонатів. Це два бронзові предмети, один ідентифікувати нескладно – серп, інший дуже схожий на зубило.

Обидві знахідки виявив житель села Дягова Леонід Калюжний під час земляних робіт. Предмети перебували в безпосередній близькості один до одного та близько до поверхні. Після докладнішого вивчення виявилось, що вони ідентичні предметам так званої катакомбної культури ранньої Бронзової доби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині гине пам’ятка – свідок зустрічі гетьмана Мазепи і короля Карла ХІІ

«Ми це визначили за довідниками. Ідентичні предмети були знайдені у могильниках над Доном. Вони один в один, як малюнки в довідниках. Тим паче, ці предмети знаходили парами.

Це речі, якими людина користувалася за життя. Після смерті їх клали разом із небіжчиком, аби вони стали в нагоді вже в потойбічному житті. До речі, окрім знарядь праці, клали також і амулети.

Безперечно, ці знахідки могли потрапити сюди випадково. Бо вони були знайдені не в кургані чи могильнику. І якимось чином потрапили на територію Менщини.

Представники тієї культури займалися скотарством. А в той час на Менщині були великі площі без лісу і на чорноземах росли трави, тому, можливо, представники цієї культури заходили на нашу територію», – у коментарі для ЧЕline зазначив Віталій Крутий, директор Менського краєзнавчого музею ім. В. Ф. Покотила.

За його словами, на нашій північній території слідів цієї культури не знаходили. Локалізувалася вона щонайменше на території Харківської області.

Знахідки наразі виставили на огляд, щоправда, скоро вони знайдуть своє місце в експозиції, присвяченій добі Бронзи, бо належать саме до цього часу.

Фото – Менський краєзнавчий музей ім. В. Ф. Покотила.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button