Культура (Вiдео)

Відома чернігівська письменниця видала нову книжку: Олена Терещенко про творчість під час війни (Відео)

Чернігівська відома письменниця, неодноразова переможниця Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» Олена Терещенко видала нову книжку – «Громовий амулет». Це повість для підлітків у стилі фентезі. А сюжет розвивається в селі Шестовиця, що розташоване всього за 18 кілометрів від Чернігова. Як каже Олена Терещенко, на написання її надихнули спогади зі студентського життя.

«У Шестовиці щоліта 10 років поспіль відбувався Міжнародний фестиваль слов’янсько-варязької культури «Коровель», у якому я брала участь разом зі своїм чоловіком. І от власне всі ці спогади надихнули мене на написання книжки», — письменниця Олена Терещенко.

Головні події відбуваються саме під час археологічної експедиції, в яку головна героїня вирушає разом зі своїм татом.

«До речі, її так само звати, як і мою доньку – Святослава. Чоловік у мене археолог, тому, можна сказати, є реальні прототипи. Отже, головна героїня разом із татом приїздить в археологічну експедицію, і там науковці виявляють, що є розкопаний курган, це зробили чорні археологи. А для науковців це завжди велика трагедія, що нищиться пам’ятка. І тут уже фантастичний елемент виявляється: вкрадені з кургану речі необхідно повернути, щоб уникнути змішання світів і епох», — письменниця Олена Терещенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перебивала тривога, але мистецтво взяло гору: як на Чернігівщині вийшла вишита книга 

Щоб врятувати світ, Святослава разом із приятелем Сашком змушені повернутися на тисячу років назад, у минуле, щоб повернути ці скарби.

«Сама назва Шестовиця в творі не фігурує, але фігурує назва «Коровель» – так тисячу років тому називалася ця місцевість. І в перекладі з давньоскандинавської мови це «долина, поросла кущами».

І власне ще один цікавий елемент, звідки оцей курган, який насправді не був розкопаний чорними археологами, але у 2006 році там виявили дуже багате поховання знатного вікінга. Приїздили з закордону гості, науковці з Норвегії. Це була унікальна знахідка навіть на теренах Європи», — письменниця Олена Терещенко.

У 2018 році ця повість отримала відзнаку від міжнародного конкурсу «Коронація слова» в номінації «Прозові твори для дітей». Проте тоді, попри укладений із видавництвом договір, книжка так і не вийшла друком, а за кілька років Олені повернули всі авторські права.

«А потім випадково в одній із літературних тематичних груп я познайомилася з редакторкою видавництва «Академія». І вона каже: надішліть рукопис, я надіслала і їй дуже сподобалося. Вона надала рекомендацію на раді видавництва. Ми також уклали договір і вирішили видавати книжку. Війна дещо змістила вихід книжки, та зрештою твір побачив світ. Утім, я змінила назву. Перша назва – «Скарб Вікінгів», а тепер – «Громовий амулет», — письменниця Олена Терещенко.

Письменниця зізнається, працювати та видавати книжки в умовах війни доволі складно, утім, необхідно для нашого культурного надбання та майбутнього.

«Я хочу сказати, що наші видавці та наші автори дійсно працюють героїчно. Тому що зараз дуже важко працювати в таких умовах і авторам писати також, в умовах постійних тривог і на стресі загалом. Дуже багато письменників-чоловіків зараз на фронті, то теж, звісно, не до творчості. А що стосується видавців, то відсутність електрики та бомбардування теж дуже впливають на видавничий процес. І я взагалі дивуюсь, як в умовах війни працюють наші автори і видавці, але вони працюють», — письменниця Олена Терещенко.

Ознайомитися з повістю читачі можуть, придбавши книгу або завітавши до філій Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button