Кримінал (Відео)

Ваш родич потрапив у біду: хто ошукує чернігівців і як не стати жертвою шахраїв (Відео)

Наприкінці січня до чернігівської пенсіонерки Ганни Миколаївни на міський номер зателефонувала невідома. Вона назвалася її донькою. Вгадала й ім´я. Пані Ганна погодилася розповісти свою історію, але задля безпеки ми закрили її обличчя.

«Вона одразу каже: «ти лише не хвилюйся, що я тобі скажу. Я потрапила до лікарні. Зараз у лікарні». Я питаю: «а хто це телефонує?». Вона мені: «А що, ти не впізнала?». Я відповідаю: «То що з тобою?» – «Ну, опинилася в лікарні, бо потрапила під машину. У двох місцях нога зламана і з головою щось». Я ще раз питаю: «То хто це?» – «Це Лена». – Я відповідаю: «Це не Лени голос», то вона й трубку поклала»,- Ганна Миколаївна, пенсіонерка.

У поліції кажуть, що від початку року таких випадків виявлено близько пів сотні. Найчастіше жертвами стають пенсіонери. Зловмисники можуть називатися не лише родичем, але й представником професії, що викликає довіру в людини. Іноді говорять від імені поліції. І хоча Ганні Миколаївні телефонували в першій половині доби, та найчастіше дзвінки надходять уночі. В цей час жертва діє на емоціях і легко йде на контакт. Тоді шахраї мають змогу вивідати потрібну інформацію.

«Шахраї орієнтуються, хто в жертви є – донька чи син. Жертва, може, щось розуміє, то питає, наприклад: «ти ж за кордоном перебуваєш?». Уже шахрай визначає свій рух у цьому напрямі та говорить, що так, за кордоном. Тут зв´язок поганий. Тому що жертва може казати, що голос не такий»,- Олег Калита, начальник Чернігівського районного управління поліції, полковник поліції.

Шахраї цим користуються і жертва ще більше вірить їм. Далі зловмисники дізнаються, скільки заощаджень має жертва. Саме цю суму людина і повинна зібрати в короткий термін. Часто забирають усе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові оперативники затримали організатора Інтернет-крамниці з продажу психотропів (Фото)

«Прибуває невідома особа. Переважно в масці, одяг із капюшоном. І передаються ці кошти. Особа зникає. У чому складність? Що від самих шахрайських дій до звернення до поліції минають кілька діб. Одразу треба телефонувати на «102». ДТП, лікарня, щось трапилося. Вам усю відповідь одразу дасть дзвінок на «102» у найкоротший термін»,- Олег Калита, начальник Чернігівського районного управління поліції, полковник поліції.

У поліції зазначають, що такі злочини – під особливим контролем. Від початку року здійснено низку затримань. Злочинці діють організованими групами.

«Відбувається створення так званих кол-центрів, що організовані в місцях позбавлення волі на непідконтрольних територіях, за допомогою їхніх посібників, які перебувають на території України і поза територією України, на окупованих територіях»,- Олег Калита, начальник Чернігівського районного управління поліції, полковник поліції.

«Родич потрапив у ДТП» – це лише одна зі схем. Часто шахраї можуть полювати на банківські картки. Вони випитують у жертви CVV-код, термін дії та інші реквізити картки. Тоді зловмисники переказують усі гроші на власні електронні гаманці. Також не варто брати участь у сумнівних акціях і вводити код картки на сайтах. Діють шахраї і на торговельних онлайн-майданчиках.

«Зловмисники виставляють найвигідніші умови продажу або купівлі певної речі. Жертва йде на контакт, переказує кошти. В кращому випадку це передоплата мінімальна або повна оплата»,- Олег Калита, начальник Чернігівського районного управління поліції, полковник поліції.

Не варто вірити й раптовим виграшам. У цьому випадку шахраї повідомляють про примарну удачу та пропонують для подальшої участі в розіграші заплатити. Це може бути кілька платежів, адже шахраї не відпускатимуть свою жертву до останнього. У цих випадках спілкування ввічливе, аби викликати в потерпілого довіру. Усі ці види шахрайства мають купу різновидів схем і постійно розвиваються. Поліцією області організована інформаційна кампанія, у межах якої містом розповсюджено постери з рекомендаціями, як діяти, щоб не стати жертвою шахраїв.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button