Пишайся рідним краєм (відео)

Серце Батуринської Цитаделі – Гетьманський будинок (Відео)

У 1669 році на Козацькій раді у Глухові гетьманом Лівобережної України став Дем’ян Ігнатович. 8 квітня у Батурині виходить його І Універсал. Відтоді почалася історія і цієї будівлі, що красується в самому серці Цитаделі – Гетьманського будинку. Він пережив трьох українських гетьманів – Дем’яна Ігнатовича, Івана Самойловича та Івана Мазепу. Цей будинок був свідком кривавих зрад і загибелі багатьох батуринців. На рештки Гетьманського будинку археологи натрапили у 1995 році. Упродовж десяти сезонів розкопок було встановлено навіть призначення кімнат будинку: де гетьмани спали, де їли і де проводили наради.

Наталія Саєнко, завідувач відділення археології Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», знайомить нас із святинею Батуринської Цитаделі.

-Ця кімната була споруджена за часів Івана Мазепи. Вона була найбільшою у цій споруді, тут проводили засідання і було знайдено багато решток столового посуду. Очевидно, тут відбувалися застілля. У куті стояла велика кахляна піч із поліхромними багатокольоровими кахлями, і тут зараз відтворена зала для проведення засідань.

Ми з вами знаходимося в робочому гетьманському кабінеті, де проводив свої робочі дні гетьман. Хоча його робота не така, як, наприклад, у Президента, або як ми це уявляємо. Гетьман ніколи не сидів на місці, він постійно був у роз’їздах, до нього приходило дуже багато прохачів різноманітних.

Біля столу в цьому кабінеті стоїть копія козацького бунчука, бо оригінал зберігається в Дніпропетровському музеї. До козаків він прийшов із Криму. Він із кінського волосся, оздоблений дорогою тканиною, кованими елементами.

Це гетьманська опочивальня – тепла кімната, в якій могли опочивати батуринські гетьмани. Побут гетьманів був значно вишуканіший, ніж побут тодішнього населення Батурина, але, порівняно з сьогоденням, гетьмани не соромилися їсти якісь прості страви. Хоча в їхньому меню була й ікра

Це копія торбана – музичного інструменту, на якому грав Іван Мазепа.

Це як різновид кобзи. Відомо, що Мазепа і складав вірші, і співав, і грав на музичних інструментах Він був всебічно розвиненою людиною.

22 роки гетьманував Іван Мазепа. Він врахував досвід попередників, яких зраджувало найближче оточення, тож він спорудив собі приватний маєток на околиці Батурина на Гончарівці. В останні роки гетьманування Мазепа тут не жив. Але споруда використовувалася. На випадок облоги це була остання твердиня, що мала б впасти – як у Бресті Цитадель. Так, мабуть, і відбулося. Під час штурму Батурина 1708 року тут сховалися мешканці міста, жінки, діти, і цих жертв ховали впритул до спалених стін Гетьманського будинку.

А горів він 1708 року з такою температурою, що посуда розплавилася. Тут були дві кахляні печі, цегла розтріскалася та розсипалася, вся поверхня Цитаделі покрита шаром попелу, а там, де були споруди дерев’яні, цього попелу було ще більше.

Ще статті по темі

Back to top button