Пишайся рідним краємПишайся рідним краєм (відео)

Реконструйована з нуля цитадель Батуринської фортеці (Відео)

Саме так сьогодні виглядає відтворена частина цитаделі Батуринської фортеці будьте певні всередені на вас чекає чимало цікавого.

Комплекс знаходиться на території Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» у місті Батурин Бахмацького району Чернігівської області.

Цитадель Батуринської фортеці було реконструйовано практично з нуля з нагоди річниці подій Батуринської трагедії. Початком будівництва можна вважати 2004 рік.

У першу чергу було встановлено кам’яний хрест із зображенням образу Божої Матері, який знайшли під час однієї з археологічних експедицій. Від первісної фортеці залишилися лише земляні укріплення і рів, вік яких, за приблизними підрахунками, сягає 900 років.

Побудована фортеця була у 1669 році і служила резиденцією трьох гетьманів: Івана Мазепи, Івана Самойловича і Дем’яна Многогрішного. Ініціатором будівництва став польський шляхтич Пясочинський. Цікаво, що кілька років по тому цю фортецю не змогли взяти приступом польські війська під керівництвом Яна Казимира.

У 1708 році, за наказом Петра I, війська російської імперії буквально зрівняли фортецю з землею в ході каральної операції під управлінням Олександра Меншикова. Це стало реакцією на те, що Іван Мазепа вирішив перейти на бік короля Швеції Карла XII. У ході бойових дій було знищено майже шість тисяч захисників фортеці і стільки ж мирних жителів Батурина.

Ще статті по темі

Back to top button