Політика (відео)

Чернігівська глибинка втомилася від політиків і хоче реальних змін (Відео)

Вибори в об’єднаних територіальних громадах Чернігівщини не викликали серед людей ажіотажу. Чимало опитаних нами жителів області навіть не знали про волевиявлення. Однак подальша доля та розвиток місцевих громад багатьом із них не байдужі. Найбільше уваги серед 14 громад, де 29 жовтня проходили місцеві вибори, привернула Ічня. Розголос про незаконне розподілення округів міською комісією набув всеукраїнського масштабу. Тривала судова тяганина призвела до її розпуску. Однак новостворена комісія пішла слідами попередників і вчинила так само, що мало не зірвало голосування. Проте великих проблем із голосуванням у день виборів не було.

«На моїй дільниці все нормально. Як завжди. Кількість виборців 1847, кількість бюлетенів 1860, на дому – 31», — розповідає голова ДВК (Ічня) Андрій Федоренко.

Єдине, що впало у вічі, – це відсутність на дільницях фотографій, прізвищ і програм кандидатів. Ще однією особливістю виборів по-ічнянськи стала велика кількість нових членів комісій. Серед них було багато медиків. Вчителям підняли зарплати, тому вони тепер частіше відмовляються від участі у виборчому процесі. Самі ж жителі Ічні казали, що розчаровані в українських політиках і сподіваються на позитивні зміни.

«Не все так збувається, як ми того хочемо».

«Ходила вже на вибори. Вони щось змінять? Нічого».

«Головне, щоб були дороги».

«Медицина слабенька. Немає спеціалістів. Немає ЛОРа, педіатри слабенькі, пологовий то закривають, то відкривають. Неважно все».       

Кричущих порушень в Ічнянській ОТГ зафіксовано не було. Проте спостерігачі бачили людей, які заходили до дільниць із списками, в яких робили позначки про тих, хто голосував. У Талалаївці теж «працювали» з виборцями. Їм ставили позначки на запрошеннях. Спостерігачі повідомляли, що це відбувалося на дільниці в Будинку культури. Проте після появи знімальної групи підозрілі особи одразу залишили приміщення. Але члени комісії нічого про це навіть не чули.

«Порушень не зафіксовано ні з боку кандидатів, ні з боку спостерігачів і преси. Всі реєструються, згідно з законом», — зазначає  заступник голови ДВК (Талалаївка)   Григорій Ленець.

Привернули до себе увагу в Талалаївці кілька десятків хлопців у камуфляжі з Національної дружини, які їздили від дільниці до дільниці. Та вони поводилися мирно й у скандалах участі не брали.

Журналіст Юрій Михуля    

Оператор Артем Лобань

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button