Політика (відео)

Кримінальні провадження та екстрена заміна членів комісій: баталії позачергових виборів на Чернігівщині (Відео)

Половина виборчих дільниць 207-го округу півтори години не могла розпочати свою роботу. Процес відновився лише після обіду, коли замінили 155 із 251 члена виборчих комісій. Про це розповіли представники громадянської мережі «ОПОРА» під час прес-конференції, присвяченої підсумкам позачергових виборів до Верховної Ради. Наразі робота комісії в цьому окрузі ускладнена.

«Наразі вони працюють, але дуже-дуже повільно. Затягується процес. Є така ситуація проблемна, приміщення, в якому приймають документи, дуже маленьке, тому одночасно там може перебувати невеличка кількість людей. І це спричиняє певні незручності», — говорить Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поламані ноги та голосування без документів: подробиці виборчого дня у 208-му окрузі

Ще одним проблемним округом став 210-й. Тут опрацьовано бюлетені менше ніж половини дільниць. Наталія Висіканець розповіла, що голова окружної виборчої дільниці дуже ретельно перевіряє кожен пакет документів.

«ДВК №740080 залишена на перерахунок в ОВК. В папці зі скаргами були виявлені копії медичних довідок, які були виписані однією рукою й однотипно на 48 осіб, які мали б голосувати вдома. Комісія 740050 вибори недійсними визнано», — розповідає Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області.

У 205-му окрузі комісія переписувала документацію, а у 206-му довірену особу кандидата-мажоритарника Антона Полякова не допустили до серверної кімнати системи «Вибори». За словами представників «ОПОРИ» , цю людину просто виштовхали.

«Закон України про вибори народних депутатів не забороняє довіреній особі кандидата перебувати в серверній. Тому можна зробити висновок, що ця особа мала право там перебувати, але не перешкоджати роботі системного адміністратора та не втручатися в роботу системи «Вибори». Тобто ці дії комісії можна вважати такими, що суперечать вимогам законодавства», — зазначає Олена Рогова, громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області.

«На місце виїхала слідчо-оперативна група, але конфлікт було залагоджено. Довірена особа звернулась із публічною заявою. Порушень публічного порядку допущено не було», — говорить Наталія Реберг, речниця ГУНП у Чернігівській області.

Загалом до поліції надійшло 108 повідомлень про ймовірне порушення виборчого законодавства, відкрито 7 кримінальних проваджень. Та, за словами спікерів, здебільшого вибори пройшли спокійно. А от явка виборців на Чернігівщині виявилась найбільшою в Україні та становила 42%.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button