Політика (відео)

Одна з найбільших ДВК у Семенівці мало не зірвала виборчий процес (Відео)

Паніка всередині виборчої дільниці й обурення за її скляними дверима:

«Дурдом на канікулах».

Семенівська ОТГ перші вибори депутатів міської ради і голови громади розпочала з казусу – одна з найбільших виборчих дільниць, розташована в районному будинку культури, своїм виборцям, яких тут чимало зібралося на восьму ранку, не відчинила двері.

«Це така ганьба, якої ще ніколи в Семенівці не було. Вони мали б раніше прокинутися, їм за це гроші платять».

Дехто не витримує такої неповаги і йде геть із дільниці.

«Не дочекалася, треба їхати на роботу, от тільки не знімайте, але я пішла і голос віддавати не буду».

О пів на дев’яту ранку виборці врешті дочекалися свого права обрати голову громади і депутатський корпус. Голова комісії з півгодинним запізненням запускає процес голосування. Першим бюлетень у скриньку тут кидає жінка.

«Я взагалі легка на руку, тому має бути все добре», — зауважує виборець Ніна Безкищенко.

Через 40 хвилин після відкриття дільниці комісія робить ще одне порушення виборчого процесу – секретар кладе у переносну скриньку контрольні талони, які мали там лежати ще до відкриття дільниці.

«Ось конрольний талон, хто хоче ознайомитися, ознайомтеся, будь ласка, це для першої скриньки», — зазначає секретар ДВК № 740695 Ольга Зборщик.

Затримка роботи цієї дільниці виникла через відсутність досвіду роботи членів комісії, стверджують її голова і секретар. Вони не встигли вчасно підготувати бюлетені. Усю вину жінки взяли на себе.

«Те, що голова у нас перший раз, і трохи ми розгубилися, і секретар перший раз. Перший раз такі вибори, тому ми розгубилися, розгубилися», — коментує голова ДВК № 740695 Світлана Купрєйченко.

«Вчора не підготувалися так, як треба», — відмічає секретар ДВК № 740695 Ольга Зборщик.

«Про цю ситуацію, що склалася на виборчій дільниці, повідомлено до чергової частини Семенівського відділення поліції та міську виборчу комісію. Функції поліції – забезпечувати охорону громадського порядку, ми не маємо права втручатися у виборчий процес», — розповідає інспектор Семенівського відділення поліції Ігор Єрмоленко.

Решта виборчих дільниць Семенівської об’єднаної громади, а їх тут понад 20, працювала без збоїв. Жодних нарікань від виборців і спостерігачів не було.

«Без ексцесів, сподіваємося, що так вони у нас і закінчаться», — зауважує голова ДВК 740696 Наталія Мелещеніна.

Традиційно першими на дільницю прийшли люди старшого віку, ближче до обіду голосувати йшла молодь. Обирала Семенівщина краще життя. Пенсіонери просили великі пенсії.

«Щоб отримувала, життя наше, що буде у нас усе добре, щоб війна закінчилася швидше, щоб ми всі жили мирно і спокійно», — сподівається виборець Марія Ларюк.

«Хотілося б змін для молоді, щоб зарплати вчасно платили», — говорить виборець Ольга Соковська.

«Усе буде гарно в нашій громаді і в нашій країні також», — відзначає голова Семенівської райдержадміністрації Сергій Деденко.

Рівно о 20.00 виборчий процес у Семенівській ОТГ зупинився. Комісії розпочали не менш відповідальний процес – підрахунок голосів. Дива цього разу не сталося і на горе-дільниці, яка вранці вже кілька разів порушила виборчий закон. Півночі члени комісії не могли розібратися у списках.

«Коли, власне, розпочнеться підрахунок голосів на цій дільниці, важко передбачити. Зараз на годиннику 23.00, три години поспіль 14 членів комісії не можуть порахувати кількість виборців, які проголосували, і кількість виборців, які сьогодні не потрапили на дільницю. У списках якась плутанина і комісія ніяк не може знайти помилки. До речі, на цій дільниці загальна кількість виборців становить 2 159. Не така велика кількість, щоб у ній загубитися», — зазначає журналіст Яна Титенок.

Підрахунок бюлетенів тут розпочали після другої ночі, тоді як майже всі ДВК із порахованими бюлетенями стояли в черзі до Територіальної виборчої комісії. Загалом, на Семенівщині участь у виборах взяв майже п’ятдесят один із половиною відсоток виборців.

Журналіст ЯнаТитенок

Оператор Михайло Пронін

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button