Політика (відео)

Транспортна війна та «засекречені» мільйони на пляж: сесійні перипетії Чернігова (Відео)

Двадцять друга сесія чернігівської міської ради розпочалася з транспортного загострення. Так, громадські активісти ініціювали винесення на розгляд сесії питання про скасування тарифу за проїзд у розмірі 4.50 гривні та повернення до 3.50.

«Оце рішення, яке зараз хочуть винести, я вважаю, що воно популістське і спрямоване, мабуть, на політичний піар. Управління транспорту за минулий місяць здійснило 29 перевірок, запрошуючи всіх активістів, і тільки на одній перевірці були громадські організації або, точніше, одна людина», — Володимир Козир, депутат чернігівської міської ради.

Мотивували таку пропозицію заявами, що транспорт у незадовільному технічному стані, погано працює GPS-моніторинг, не дотримано графіків руху, автобуси брудні.

«Помити і привести транспортний засіб у нормальний вигляд, я думаю, що це може зробити кожен перевізник. Навіть перед перевірками автобуси приходять у брудному стані», — Тетяна Романова, громадський активіст.

Аргумент перевізників – усі вимоги Меморандуму майже повністю виконуються, а можливі огріхи пов’язані з тим, що на сьогодні частина транспорту просто стоїть через відсутність кадрів. Водії масово виїжджають за кордон. На сьогодні, щоб забезпечити маршрути водіями, необхідно підвищувати їм заробітну плату щонайменше до 10 тисяч гривень. За цих умов керівництво міста вважає, що перевізники спрацювали на «добре».

«Динаміка процесу, що перевізники чують чернігівця і чують владу, є. Чи вони ідеально працюють – ні, не ідеально. Сьогодні, якщо ми станемо на шлях популізму, затиснемо перевізників в збитки. Нам на сьогодні немає чим закрити питання перевезень. Немає. Абсолютно», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

«Хочу, щоб місто подумало, як може допомогти містянам і зробити, можливо, свій автопарк, міський. Який становитиме конкуренцію перевізникам», —  Сергій Ткаченко, громадський активіст.

Аргументи про те, що приватних перевізників можуть замінити міські, здаються оригінальними, зважаючи на той факт, що єдиний автобусний маршрут тролейбусного управління не зміг встановити собі GPS-трекери, а його графік можна назвати унікальним. Автобуси або взагалі не пускають на лінію, або віддають маршрут приватникам, або пускають маршрутки з годинним інтервалом і більше. З такими перевізниками про нинішніх можна говорити як про манну небесну. Крім транспортного питання, фінансовий подарунок знову отримало управління житлово-комунального господарства. У пляж, який уже отримав інвестора, місто продовжує інвестувати захмарні мільйонні транші з бюджету.

«Збільшити на 8 мільйонів 840 тисяч влаштування об’єктів благоустрою та малих архітектурних форм на міському пляжі. Що це буде?», — Олександр Соколов, депутат чернігівської міської ради.

«Загальна вартість робіт, які будуть виконувати цього року, 13 мільйонів 800 тисяч. 5 мільйонів були в програмі затверджені раніше, і в зв’язку зі збільшенням вартості необхідно внести зміни», — Ярослав Куц, керівник управління ЖКГ Чернігова.

До речі, пляж став не першою і не останньою надціллю капіталовкладень коштів громади. Чернігів скоро претендуватиме на звання міста з найбільшою кількістю зупинок на душу населення.

«Капітальний ремонт зупинок громадського транспорту збільшено з 10 мільйонів до 16-ти. Плюс 6 мільйонів гривень. Зараз встановлюють зупинки там, де немає нагальної потреби їх встановлювати», — Віктор Бистров, депутат чернігівської міської ради.

Крім цього, на сесії розглянули ще кілька земельних скандальних рішень.  Про них дивіться в наступних сюжетах.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button