Політика (відео)

У чернігівських ОТГ перед виборами масово скуповують голоси (Відео)

Вибори до об’єднаних територіальних громад: нужденні вірять у зміни для всієї країни…

«У краще віримо», — житель Куликівки Іван.

Багаті сподіваються, що результати виборів однозначно будуть на їхню користь і що їхні банківські рахунки після цього зростуть у рази.

«У нас все буде добре, якщо Аграрна партія прийде до влади..ми зробимо все для того, щоб ми перемогли», — член Аграрної партії України Арсен Дідур

Палкі промови зі сцени, слова про патріотизм, про майбутні зміни в громаді і любов до України, і все це закріплене концертами зірок естради – передвиборна агітація кандидатів має красивий вигляд і, безперечно, мотивує.

«Після свого виступу я, можливо, ще й  заспіваю», — член Аграрної партії України Арсен Дідур.

Та коли сільський чи районний будинок культури залишає останній глядач, а освітлювач вимикає лампи на концертній сцені, політичні партії розпочинають таємну агітацію, на яку витрачають колосальні суми грошей.

«Деякі партії до 2 млн. виділяють на район», — кандидат у депутати Талалаївської ОТГ Сергій Позняковський.

Таємна агітація, або підкуп виборців – нині поширене явище в усіх 14-х ОТГ Чернігівщини, де вже цієї неділі пройдуть перші вибори голови і депутатів.

«Купляють, платять перед, платять після», — жителька Таталаївки Олександра Співак.

«Формуються списки агітаторів, тобто людина навіть не агітувала, але певна сума їй виділяється…тобто воно наче легалізується», — кандидат у депутати Талалаївської ОТГ Сергій Позняковський.

Аби так званий легалізований підкуп виборців не викрила поліція, політичні партії навчилися правильно давати гроші за «галочку» в бюлетені. Усе відбувається приблизно за такою схемою: політична партія, назвемо її «А», для начебто агітації набирає, скажімо, 50 «БРИГАДИРІВ». За кожен голос бригадир отримує десь 1 600 гривень. 800 гривень із цієї суми він віддає ДЕСЯТНИКУ. ДЕСЯТНИК у свою чергу шукає потрібного виборця і віддає йому половину за «галочку» – 400 гривень.  У мережі підкупу, як бачите, задіяно багато людей, вони можуть зовсім не агітувати за кандидата, утім, потрібному депутату вони віддадуть свій голос. Отак легко розлітаються мільйони, які могли б піти на освіту, медицину, культуру тощо.

«Ця людина, яка платить гроші, вона не комфортабельна, вона не буде того робити, що треба, якщо в неї вже є така жилка у крові, то це вже як називається? Добрався до корита?», — жителька Талалаївки Олександра Співак.

Від безгрошів’я освітня, медична, соціальна сфери, особливо у глибинках, нині переживають не кращі часи. Приміром, у селі Скороходове, що поблизу Талалаївки, люди змушені пити брудну воду, хоча щоразу сподіваються на обіцянки кандидатів.

«Чекаємо від виборів кращого життя, бо в нашому селі проблема з водою, і, коли до громади нас приєднували, пообіцяли, що допоможуть», — липівський сільський голова Михайло Педько.

«Всі люди настільки обманом цим сполохані, що вже стомилися до нестями, нас завжди ображають, недодають, нас завжди не помічають, ми завжди крайніх пасемо і ми вже нікому не віримо», — жителька Таталаївки Олександра Співак.

Та чи вистачить виборцям сил сказати цього разу «НІ» підкупу на виборах.

«У процесі агітаційної роботи, зокрема, по селах, по Талалаївці, ми зіштовхуємося з таким першим запитанням людей « А скільки платите»?», — кандидат у депутати Талалаївської ОТГ Сергій Позняковський

Згідно з результатами опитування служби «Соціологічний барометр», проведеного на Талалаївщині, тутешні виборці таки не проти брати гроші від кандидатів, засуджуючи при цьому темну агітацію. Так, 27% опитаних готові продати свій голос, 37% не готові, решта опитаних респондентів ще не визначилася. Загалом соціологічна служба опитала майже 500 людей.

«Підкуп виборця або учасника референдуму, будь-яка пропозиція надання винагороди, з цього приводу є 160 стаття, що передбачає великі штрафи – до 300 неоподаткованих мінімумів громадян, також є терміни ув’язнення, позбавлення волі до двох років», — начальник сектору комунікацій ГУ НП у Чернігівській області Сергій Бриль

Та не грошима єдиними живе агітаційна кампанія на виборчих округах. У цьому переконався кандидат-самовисуванець із Талалаївки Сергій Позняковський.

«Мішок зерна там, кому концерт, кому ту чашку в розіграш – і люди ведуться на це, зокрема, беруться дані всілякі – паспортні дані, номери телефонів, що змушує людей думати про те, що той, хто їх купує, може їх контролювати, і це відчутно може впливати на волевиявлення людей», — кандидат у депутати Талалаївської ОТГ Сергій Позняковський.

Ковбаса, масло, зерно, пакети з ліками – на нинішніх виборах кандидати розширили продуктовий асортимент виборчого набору. Деякі політичні сили несподівано взялися роздавати ліки в тих населених пунктах, де пройдуть вибори, а також організовувати безпрограшні лотереї.

Але що саме заповнювали люди, які брали участь у лотереї, агітаторка не зізнається, однак каже, людей на розіграш прийшло багато – з півтисячі.

І поки в округах за лічені дні до виборів кандидати намагаються «запакувати» своїх виборців грошима та продуктами харчування, голови тих громад, які пройшли на посади чесним шляхом, застерігають, що 400 гривень за голос однозначно вилізуть боком не партії, яка купила, а виборцю, який продався.

 «Це, звісно, негативне явище, його необхідно давно викоренити і не лише в українському лексиконі, а й у свідомості людей знищити. Більшість із них не розуміє, що за цим підкупом стоїть їхня доля, доля їхніх дітей», — голова Кіптівської ОТГ Володимир Кучма.

Кіптівська ОТГ утворилася однією з перших на Чернігівщині і нині є лідером реформи з децентралізації. Громада успішно розвивається, створює нові робочі місця, запроваджує пільги для молоді та реформує життя своїх жителів загалом. Володимир Кучма переконаний, що це завдяки чесним виборам.

«Той період він був такий врівноважений, він був цілком визнаний самим населенням територій, які об’єднувалися. Я не пам’ятаю такого впливу політичних сил на виборців і формування депутатського складу, або ж на висунення кандидатів у голови громади відбувалося у свідомості людей розуміння того, що ми робимо для себе», — голова Кіптівської ОТГ Володимир Кучма.

29 жовтня пройдуть вибори у 14 ОТГ Чернігівщини. Майже з усіх округів громадським спостерігачам і правоохоронним органам надходять сигнали про підкупи виборців. А тому і поліція, і спостерігачі  пильно контролюватимуть процес волевиявлення.

«У день виборів громадянська мережа «ОПОРА» також спостерігатиме на дільницях за виборчим процесом, будуть подаватися проміжні результати виборів, буде фіксуватися інформація щодо порушень фактичних, якщо вони будуть на виборчих дільницях, будемо виїжджати і фіксувати ці порушення», — координатор громадського спостереження за виборами в області Наталія Висіканець

До виборів у громадах поліція області підготувала майже півтисячі працівників особового складу. Вони реагуватимуть на усі факти, пов’язані з підкупом, й обіцяють покарання, згідно з законом, і тим, хто скуповує голоси, і тим, хто продає.

«Мені хотілося б, щоб вибори були чесні», — житель Талалаївки Іван Мірошниченко.

Ще статті по темі

Back to top button