Спорт (Відео)

Перегони бездоріжжям: учасники позашляхового клубу про будні чернігівських екстремалів (Відео)

Їх не лякає бруд і бездоріжжя. Вже 10 років існує Чернігівський позашляховий клуб «eXtremal». Його створили п’ятеро ентузіастів.  Трегубов Дмитро прийшов в клуб в перший рік заснування. Він розказує, що зараз учасників – десятки. Вони проводять спільні рейди, змагання та інші заходи.

«Перший захід клубу – це був пробіг, присвячений 9 травня. Прибирання могил і відновлення зруйнованих пам’ятників Другої світової війни. Тоді приїжджала вся Україна. Там було близько 30 машин. Упродовж цього часу клуб живе, росте, розвивається»,- Дмитро Трегубов, член клубу «eXtremal».

«За 10 років багато досягнень. Багато проведено перегонів, зібрано гостей, друзів із України, з близького зарубіжжя. Торік відправляли учасника нашого клубу на міжнародний етап RFC у Малайзію. Це найбільш статусні змагання в світі. Ми там зайняли третє місце призове. Привезли теж нам у скарбничку»,- Антон Єременко, директор клубу «eXtremal».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Чернігові влаштували перегони по бездоріжжю на позашляховиках (Фото)

Максим Кирилюк долучився до клубу 9 років тому. У заняттях із такого виду екстриму його приваблює адреналін, труднощі на трасі та сама техніка.

«Вони мають традицію відновлювати пам’ятники загиблим. І я загорівся цією ідеєю. Ми в нашому районі Сновська теж відновлювали один пам’ятник. Після цього почали брати участь у позашляхових змаганнях. Я свою машину готував. І так почалося»,- Максим Кирилюк, член клубу «eXtremal».

До клубу може долучитися будь-хто. Вік нинішніх учасників варіюється від 20 до 60 років. Серед цих людей стоматологи, програмісти, працівники СТО та представники багатьох інших професій.

«Кому вдома у вихідні нудно і хто хоче з користю провести вихідні на природі»,- Дмитро Трегубов, член клубу «eXtremal».

Для водіїв передбачено три класи складності водіння: лайт, хард і прото. Учасники мають спеціальні авторські авто. Тобто на основі звичайної машини створюється транспорт, що може пройти навіть болото. Також є кастомні машини, які створюють із нуля. Їх називають прототипами. На такому Дмитро Трегубов виборов третє місце на Чемпіонаті України зі спортивного автотуризму в Одесі. Зараз авто готується до наступних змагань.

«Спочатку просто в основі шматочок рами ЛГ-69, потім уже решта – це підвіска, американські стійки, двигун Mercedes і коробка передач для Mercedes. І УАЗ військова. Два опорні мости, коробка роздавальна, велика грязьова гума. Потужна лебідка. І в цьому запорука перемоги на змаганнях»,- Дмитро Трегубов, член клубу «eXtremal».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Паджики рулять»: під Черніговом влаштували перегони на позашляховиках (Відео)

Серед щорічних заходів клубу – зустрічі на Десні, де учасники долають бездоріжжя на спецділянках, проходять орієнтування за легендою та GPS-орієнтування. Саме його і проводитимуть на 10-річчя клубу.

«За навігатором шукаєш контрольні точки, на фотоапарат фіксуєш, під’їжджаєш машиною, зафіксувати – і точку взято»,- Дмитро Трегубов, член клубу «eXtremal».

«Збираються приблизно 50 машин-учасників. Це люди з області. Також до нас їдуть з Одеси, Києва, Білої Церкви. І це тільки ті, яких я знаю, що вони зареєстровані. Уже в процесі ми дізнаємося, що до нас приїхали ще звідкись»,- Антон Єременко, директор клубу «eXtremal».

Учасники клубу розказують, що прийти сюди можна і зі звичайним авто. Багато з них так і потрапили в цей спорт. Загалом цей рух набуває популярності в Україні. Щороку проводиться «Карпатський кордон», у якому беруть участь екстремали з 12 країн. Рух розвинений і на Чернігівщині. В області є кілька клубів – у Прилуках, Конотопі та в самому Чернігові.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button