Суспільство (відео)

10 мільйонів доларів – на меморіал: яка доля недобудованого комплексу пам’яті в Корюківці (Відео)

10 мільйонів доларів – саме стільки мало коштувати облаштування меморіального комплексу всеукраїнського значення, присвяченого сотням українських сіл, спалених під час Другої світової війни. Будівництво меморіалу було закладено в Корюківці Чернігівської області, яка була вщент спалена внаслідок каральної операції німецько-угорських військових у березні 1943 року.

«Планувалося, що це буде комплекс пам’яті жертв усіх населених пунктів, знищених у роки Другої світової війни, а Корюківка як місце втілення найбільшої каральної операції, відповідно, стане місцем розміщення цього меморіалу», — Ратан Ахмедов – корюківський міський голова.

У 2011 році колишній президент-втікач Віктор Янукович підписав указ «Про заходи у зв’язку з 70-річними роковинами Корюківської трагедії», до них входило і будівництво вищезгаданого комплексу пам’яті. Утім, протягом кількох років будівництво меморіалу так і не відбулося – не було відповідного фінансування. Натомість був створений проєкт комплексу, також відбулося перепоховання 230 загиблих.

«Відколи тодішній так званий президент втік і почалася російсько-українська війна, відповідно, цей комплекс був заморожений. Дотепер він перебуває в тому стані, що й майже 10 років тому. Крім того, з допомогою благодійників ми на місці поховання збудували капличку», — Ратан Ахмедов – корюківський міський голова.

У 2011 році під час підписання відповідного указу про облаштування меморіального комплексу не дотрималися процедури належного оформлення земельної ділянки, на якій він знаходиться. Таким чином, наразі законних підстав на будівництво тут немає, адже не оформлені відповідні дозволи, а земельна ділянка перебуває у власності Державного підприємства «Ліси України».

Сьогодні місцеве керівництво Корюківки проводить необхідні для подальшого облаштування документальні роботи, аби оформити землю, на якій розташовується меморіальний комплекс, у комунальну власність громади.

«Зараз ми вже на фінальній стадії, і щойно ми оформимо комунальну власність силами громади, адже це найбільший біль наш, відповідно, ми спробуємо хоча б привести до ладу це місце, зробити місце поховання дійсно місцем поховання, аби це було схоже на те, що тут поховані люди, на знак вшанування їх та ще приблизно 7 тисяч людей, знищених, спалених у 1943 році», — Ратан Ахмедов – корюківський міський голова.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button