Суспільство (відео)

10 тисяч і працевлаштування за рецепт: у Чернігові стартував гастроконкурс для молоді (Відео)

Кулінарний конкурс на кращий рецепт регіональної страви запустили в Чернігові. Його презентували в Туристичному інформаційному центрі. Тут кажуть, що таким чином планують залучити дедалі більше людей до пошуку гастробренду Чернігівщини. Основна мета – зробити акцент на регіональну кухню, щоб вона в перспективі з´явилася в рестораціях міста.

«Ми маємо доволі непогану галузь ресторації, яка працює якісно, до нас приїжджають дуже багато туристів. Це один із важливих елементів створення атмосфери в місті. Але наші гості запитують «А що ми можемо поїсти чернігівського? Яку справу спробувати?», то жодна людина в Чернігові не може дати відповідь. Тому нам треба створити цей унікальний продукт, який мав би ознаки Поліського краю, був із локальних продуктів»,- Олександр Шевчук, начальник управління культури ЧМР.

У конкурсі може брати участь уся молодь, віком від 16 років. Залучатимуть і навчальні заклади міста, що спеціалізуються на кулінарному напрямі. Відбір переможців відбуватиметься за три етапи.

«Збиратимуть та аналізуватимуть рецепти, що відповідають усім вимогам. Другий етап – шеф-кухарі та члени журі аналізуватимуть ці рецепти. Ці два етапи заплановані онлайн. А третій етап – із визначенням переможців – відбуватиметься в реальному часі, коли вони готуватимуть із певних інгредієнтів локального походження, і будемо обирати одного переможця»,- В´ячеслав Попков, бренд-шеф ресторану та готелю «Riverside».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гастрономічний бренд: шукають головну страву Чернігівщини (Відео)

Над темою локальних продуктів наразі працюють науковці, вони визначають їх, досліджуючи старі документи.

«Наведу маленький приклад – це опис майна Павла Полуботка, 1725 рік. там чітко розписано, які продукти зберігаються в його підвалі. Зараз триває робота з цими старими документами, починаючи з ХVІІ ст. виписуються найчастіше використовувані інгредієнти, які потім будуть запропоновані вже в самому конкурсі»,- Олександр Бондар, історик, головний спеціаліст управління культури і туризму ЧМР.

Партнером туристичного центру в проведенні конкурсу є один із чернігівських готельно-ресторанних комплексів. Він надає базу та фахівців. Тут зазначають, що талановиту молодь, яка братиме участь у конкурсі, вони готові навчати та працевлаштовувати у себе.

«Переможці конкурсу за перше місце матимуть змогу отримати приз у розмірі 10 тисяч гривень. Що стосується молодих людей, які зараз ще навчаються, то ми їх забиратимемо до себе, даватимемо можливість розвиватися, тому що дуже багато молоді, нинішніх топменеджерів, є нашими вихованцями. Тому допомагатимемо молоді розвиватися та йти вперед»,- Яна Бабак, управитель ресторану і готелю «Riverside».

Цей конкурс є частиною великого проєкту «Чернігівщина: кулінарна спадщина». Його кінцевим результатом має стати кулінарна книга Поліського краю. Сюди увійдуть рецепти, зібрані з усіх куточків Чернігівщини.

«Ми братимемо участь у створенні цієї книги. Наш бренд-шеф відбиратиме ці рецепти, вивчатиме їх, а також долучиться до створення цієї книги»,- Яна Бабак, управитель ресторану і готелю «Riverside».

«Це не тільки популяризація української кухні, а й відновлення страв регіону, робота з вишами регіону, підвищення кваліфікації місцевих кухарів і інтерпретація давніх страв із використанням сучасних продуктів на сучасний лад»,- В´ячеслав Попков, бренд-шеф ресторану та готелю «Riverside».

«У перспективі ми мали б унікальний наш кулінарний фестиваль. Щоб цей фестиваль був започаткований, був регулярний, щоб уся країна розуміла, що на Полісся треба приїжджати»,- Олександр Шевчук, начальник управління культури ЧМР.

Усі подробиці проведення конкурсу наведені в Положенні. З ним можна ознайомитися на сайті Туристичного інформаційного центру. Заявки приймають до 28 лютого. Фінал планують провести вже в середині березня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button