Суспільство (відео)

20 автобусів найнеобхідніших речей із Чернігова до Херсонщини: як містяни та волонтери допомагають постраждалим (Відео)

Продукти харчування, корм для тварин, одяг, медикаменти, гігієнічні засоби, павербанки та ліхтарики – все це допомога для жителів Херсонської області, населені пункти яких затопило внаслідок підриву рашистами Каховської ГЕС. Волонтерська організація «Волонтери миру» активно допомагала чернігівцям під час облоги. Побачивши зранку 6 червня жахливі новини, вони одразу ухвалили рішення відкрити новий напрям допомоги. Після оголошення в соціальних мережах уже за кілька годин чернігівці почали приносити допомогу. За тиждень спільними зусиллями відправили 19 автобусів із найнеобхіднішими речами.

«Усі ці машини на 80 відсотків, можливо, навіть і більше, на 90 відсотків – це їхня заслуга, це те, що вони передали, це те, що вони дона тили, і ми вже докуповували необхідне. А решта 10 відсотків – це те, що було раніше зібране з Європи в нашому центрі, чим ми докомпоновували. Тому наші чернігівці дуже і дуже великі молодці, постійно, коли ми змінювали запити на своїх соціальних сторінках, що саме необхідно, вони так і приносили те, що більш актуальне, те, що ми готували на конкретні адреси доставки»,- Володимир Алер, керівник волонтерської організації «Волонтери миру».

Ситуація на Херсонщині ускладнюється ще й через постійні обстріли рашистів, тому доправлення вантажів – справа для відчайдушних.

«Дві машини в нас потрапили під обстріл. Одна при розвантаженні, а одна – при доставці. Такі ситуації були, при доставці люди навіть вибігали з автівки та падали на землю. Тому водії в нас дуже-дуже великі молодці. Тому що і дорога, і на місці ситуація там була доволі небезпечна, особливо в перші дні»,- Володимир Алер, керівник волонтерської організації «Волонтери миру».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сила – в єдності: допомога від чернігівців для потерпілих унаслідок підриву на Каховській ГЕС (Відео)

Вадим Дятлов вирушає в дорогу вже вдруге. Він не тільки особисто доставляє допомогу, а й залучив для цього свої автомобілі.

«Я маю невеликий парк подібних автомобілів, бізнес у мене зараз не працює. Тому я запропонував кільком організаціям свою допомогу. Сказав, якщо я їм потрібен, якщо треба доставити щось, то я маю великий досвід водія, штурмана та логіста. Все в одному. Це вже не перший раз, я з Європи також привозив гуманітарну допомогу. От зателефонували хлопці, кажуть, що треба на Херсон»,- Вадим Дятлов, підприємець, волонтер.

Єдині помічники на такому маршруті – це власний досвід і старенький Атлас автомобільних доріг.

«Там знаків немає, там нічого немає, не працює GPS, міст розбитий. І лише на якомусь клаптику металу є маленька стрілочка «Об’їзд». Ти повертаєш, а далі куди??»,- Вадим Дятлов, підприємець, волонтер.

На наших очах двадцятий споряджений автобус уже вирушає з допомогою до Херсона. За словами керівника волонтерської організації, далі будуть кілька днів перерви в доставці. Втім, допомогу продовжать збирати й надалі.

«У нас зараз є багато запитів на засоби боротьби з грибками, на теплодуйки (тепло вентилятори. – Ред.) тощо. Тобто на все те, що буде потрібне, коли вода сходить, щоб вони могли швидко привести свої будівлі більш-менш до ладу»,- Володимир Алер, керівник волонтерської організації «Волонтери миру».

За актуальними потребами можна стежити на сторінках волонтерської організації «Волонтери миру» в мережах фейсбук та інстаграм.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button