СуспільствоСуспільство (відео)

400 років Магдебурзького права в Чернігові: в історичному музеї функціонує унікальна виставка (Відео)

27 березня 1623 року привілеєм польського короля Сигізмунда ІІІ Чернігів отримав Магдебурзьке право. Ця історична подія дає чітке розуміння, наскільки вагомою була роль нашого міста в тогочасному суспільно-політичному й економічному житті країни.

Аби предметно познайомити чернігівців із подією та максимально чітко окреслити її важливість в історії міста, працівники історичного музею імені Тарновського створили цю виставку на основі тематичних пам’яток музейного фонду.

«У нас збереглися кілька цікавих пам’яток, зокрема дуже рідкісна пам’ятка – грамота королевича Владислава, який був адміністратором Чернігово-Сіверщини на початку XVII століття», — Ігор Ситий – старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Відвідувачі виставки зможуть побачити документ з автографом королевича Владислава, його титулом. Цей документ датується лютим 1623 року. А вже в березні 1623 року його батько, Сигізмунд ІІІ, надав Чернігову Магдебурзьке право, тобто право на самоврядування.

«Ми бачимо тут автографи чернігівських війтів, тому що містом керував війт, йому допомагали бурмістри, райці та лавники. Також ми бачимо юридичний кодекс, на підставі якого існували ці магістрати та ратуші. Це польське видання 1567 року», — Ігор Ситий – старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Усе це тогочасне самоврядування називалось магістрат. Власне кажучи, саме тому в Чернігові є вулиця з такою назвою. А розміщення на ній міської ради також символічне, адже в давні часи магістрат, тобто самоврядування, розташовувався в ратуші.

«Також ми можемо побачити рукопис, який свого часу подарував граф Григорій Милорадович. Він, відповідно, колись належав останньому чернігівському полковнику Петру Милорадовичу. Ми також виставляємо тут цей рукопис, у якому йдеться про суперечку, що виникла в місті Чернігові між міщанами, козаками та московською залоговою, яка тут, на Валу, до речі, розташовувалась», — Ігор Ситий – старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Відвідати виставку можуть усі зацікавлені містяни та гості міста в робочі години музею протягом наступних двох тижнів.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button