Суспільство (відео)

«Абетка малого чернігівця»: побачила світ унікальна книга для дітей (Відео)

«Патріотами не народжуються – патріотів виховують. Патріотів треба виховувати змалечку. То як доступною мовою діткам пояснити, розказати? Це непросте завдання. Хоча на перший погляд здається: та що там», — Валентин Буряченко, автор книжки, військовослужбовець.

Нещодавно світ побачила нова книжка полковника ЗСУ та військового журналіста Валентина Буряченка під назвою «Абетка малого чернігівця». Це видання, на відміну від попередніх книжок журналіста, створене для дітей. У цьому полягала і певна складність під час написання, оскільки Валентин Буряченко за фахом військовий, брав участь у бойових діях із 2014 року та звик писати на дуже серйозні теми.

«Коли пишеш про діточок, звісно ж, як журналіст, маєш ставити себе на місце читача. Якби ти був дитиною, то прочитав би це? Пишеш про танкіста, став себе на місце танкіста, про артилериста – став на місце артилериста. Прочитав би цей матеріал чи ні?», — Валентин Буряченко, автор книжки, військовослужбовець.

Якщо в більш ранніх книгах автора йдеться про історії військових, їхню незламність, то ця книжка допоможе виховати справжнього патріота. Ідея створення книжки виникла ще в 2019 році завдяки дружині автора.

«У дружини відбулася розмова з вчителькою початкових класів. І вчителька розповіла: уявляєте, в першокласників запитали, хто що знає про наш Чернігів, і від 30 діточок була лише одна відповідь – Вал. У нас патріотичне виховання має бути поступовим. Дитинка має знати будинок, у якому вона народилася, двір, у якому виросла, вулицю свою, пізнавати мікрорайони, чим славне наше місто Чернігів», — Валентин Буряченко, автор книжки, військовослужбовець.

Робота над книжкою тривала кілька років.

«До повномасштабного вторгнення в мене вже 11 чи 12 літер були готові. Я зараз і не пригадаю. І починав же не з першої літери, а так як на думку спало. Мені здається, що перша літера була «К». Про Красний міст», — Валентин Буряченко, автор книжки, військовослужбовець.

Проте в 2022 році розпочалося повномасштабне вторгнення. Валентин Буряченко долучився до оборони Чернігова, потім була ротація на схід – до Бахмута. Проте навіть тоді в його голові створювалися невеличкі вірші про Чернігів. Валентин Буряченко пригадує, що в Бахмуті з ними поселилися пацюки.

«На війні хочеться гнати погані думки. І для самозаспокоєння та приведення себе в більш-менш нормальний стан психологи радять думати про щось хороше. Я спостерігав за цим пацюком… хай думає, що ми його не помічаємо. Отак у мене виникла ідея написати про хом’ячка – про літеру «Х». Про хом’ячка, якого художник малює, і ця картина буде виставлена на Валу в художньому музеї», — Валентин Буряченко, автор книжки, військовослужбовець.

Усіма сторінками книжки разом із читачем мандрує Кіт Шеврон.

«Цьому саме Кіт Шеврон? Це збірний образ, тому що на позиціях у місцях розташування наших військових завжди присутні якісь тваринки – це песики, бувають і ексклюзивні – гусак, хтось качку тримав, хтось шиншилу, хтось пацюків, проте найбільше це котики та кішечки. А ще хлопці носять шеврони «котики ЗСУ», отак і виник Кіт Шеврон», — Валентин Буряченко, автор книжки, військовослужбовець.

Унікальність цієї книжки полягає в тому, що це перша абетка про Чернігів. І тому вона допоможе дітям не лише вивчити алфавіт, але й ознайомитися з історією і своєрідністю міста. Окрім абетки та безпосередньо віршів, у книжці є цікаві завдання, які разом із дітками можуть вирішувати їхні батьки чи вихователі. Також цікавий і дизайн видання.

«Як ілюстрації брали фотографії відомого нашого фотохудожника Віктора Кошмала. Дівчата-дизайнери запускали програму, щоб вони були малюнками, наче фарбами олійними на полотні», — Валентин Буряченко, автор книжки, військовослужбовець.

Придбати книжку можна в книжкових магазинах Чернігова або ж в інтернеті. Всі зібрані гроші від продажу книжки підуть на підтримку ЗСУ.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button