Суспільство (відео)

Водні баталії: непорозуміння між КП «Чернігівводоканал» та ОСББ (Відео)

9 квітня на нараді в Чернігівській міській раді обговорювали питання про можливе відключення будинків ОСББ від централізованого водопостачання. Зокрема, йшлося про 12 таких будинків, підпорядкованих ОСББ, які не уклали договори про надання послугіз «Чернігівводоканалом».На нараді була присутня голова п’ятиіз цих 12 будинків – ОксанаСірік.

«4 грудня 2023 року до відома керівників ОСББ було доведено протокольне рішення комісії з надзвичайнихситуацій щодо облаштування водорозбірних кранів для загального доступу всіх мешканців. Керівники КП «Чернігівводоканал» ЧМР вважають, що це є порушенням правил №190», — Оксана Сірік, голова ОСББ.

У рішенні комісії йшлося про вільний доступ жителів ОСББ до водорозбірних кранів у підвалах у разі виникнення надзвичайної ситуації, оскільки в країні триває війна. Проте КП «Чернігівводоканал» вбачає в цьому правопорушення, оскільки договорів на цю воду з ними не укладено, і замість ОСББ за неї сплачують жителі міста.

«Ці 12 ОСББ, створені в багатоквартирних будинках, не маючи договірних відносин, використовують воду,особливо в літній період, на полив та інші господарські потреби, і за них має сплачувати все місто. Цяпозиція неприємна для водоканалу, тому на початку січня цього року було направлені заявки на обстеження зазначених будинків. Але вони були проігноровані. І 12 січня булоскладено акти недопуску до внутрішньобудинкових мереж», — Ігор Грищенко, фахівець з інформаційної діяльності КП «Чернігівводоканал».

Після цього КП «Чернігівводоканал» надіслав відповідні листи до керівників цих ОСББ, проте, за словами Оксани Сірік, вона вперше про них чує.

«Усі ці листи були відповідним чином оформлені через «Укрпошту»та повернулися до підприємства як такі, що не отриманіадресатом. Після цього були намагання підприємства зустрітись із головою ОСББ, але зустріч була відхилена. Якщо особа не допускає КП «Чернігівводоканал», надавача послуг, до своїх мереж для обстеження – цевизначається як самовільне підключення. Якщо нема договірних відносин – то це теж самовільнепідключення. Всі самовільні підключення мають бути відключені», — Ігор Грищенко, фахівець з інформаційної діяльності КП «Чернігівводоканал»

Проте питання на нараді так і не вирішили.

«Зараз ми закінчуємо це питання. Сідайте ви, сідайте ви. Ми закінчуємо обговорення цього питання. Ігорю, будьласка, під’їдете, обміняєтеся контактами, домовитеся про зустріч на підприємстві», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Оксана Сірік підготувала відповідні звернення до Чернігівської міської ради та Чернігівської міської військової адміністрації з приводу вирішення озвученої ситуації.

«5 квітня на своїх сторінках КП «Чернігівводоканал» розмістив погрози приблизно 5 тисячам абонентів про відключення від централізованого водопостачання. Тому я вважаю, що дії неприпустимі у воєнний час. Я волію вирішити питання в законний спосіб, отримати письмові роз’яснення, яким чином виконувати це рішення. Оскільки одні вважають – загальний доступ надати, а інші вважають, що це крадіжка», — Оксана Сірік, голова ОСББ.

Проте цього ж дня на сторінці КП «Чернігівводоканалу» в Мережі знову з’явився допис про можливе відключення від централізованого водопостачання вже 14 ОСББ. (скрін, списки)По коментар ми звернулися до підприємства, яке повідомило, що наразі проблема не вирішена.

Записьвызовов +380951069947_240410_121952

«Водоканал має обстежити внутрішньобудинкові мережі на предмет підключень. Якщо там є незаконніпідключення, фактично їх використовують усі мешканці будинку. Тобто будинок буде відключеновід водопостачання. Це відповідно до норм закону. Якщо там були підключення для надзвичайних ситуацій, тоці підключення мають бути опломбовані й у випадку надзвичайних ситуацій вони відкриваються, людикористуються і про це повідомляється «Водоканал», — Ігор Грищенко, фахівець з інформаційної діяльності КП «Чернігівводоканал».

Згодом стало відомо, що Оксана Сірік звернулась до центру обслуговування КП «Чернігівводоканал» із заявами задля укладання договорів. Після обстеження 5 будинків, де вона є директором ОСББ, будуть укладені договори на використання питної води на господарські потреби.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button