Суспільство (відео)

«Акція для дармоїдів» – вийди на пенсію з мінімальним стажем: реформаторські новації (Відео)

Чернігівщина й Україна загалом стоять на порозі чергової реформи – пенсійної. Вона передбачає зміни вже з 1 жовтня цього року за умови прийняття парламентом так званих пенсійних законів, що вже прийняті в першому читанні. Найголовніше – це так зване осучаснення пенсій, щоб вони йшли в ногу із здешевленням гривні.

«Востаннє осучаснювались 5 років тому. Це було в 2012 році, і тоді за основу брали показник заробітної плати 2007 року, що становив 1 197 гривень. Зараз цей показник зросте більше, ніж утричі, і становитиме 3 764 гривні», — Юрій Юрченко, начальник Головного управління Пенсійного фонду в Чернігівській області.

Серед найголовніших новинок також назвемо, по-перше, трішки смішне зростання мінімальної пенсії на 61 гривню.

По-друге – скасування для працюючих пенсіонерів зменшення пенсії на 15 %.

По-третє – вводиться щорічна індексація пенсій, тобто кожен рік її перераховуватимуть у бік збільшення, залежно від темпів економічного зростання та рівня інфляції.

По – четверте – людина може докупити до двох років стажу.

Наступна доволі цікава особливість змін, що тільки цього року пенсійний стаж для виходу на пенсію становитиме всього лише 15 років.

«У 20 років, наприклад, іде працювати. Тобто до 35 років людина заробила пенсійний вік і може ніде не працювати та мати право на сьогодні отримати пенсію. І вона може бути як мінімальна, так і ні, це залежить від заробітної плати», — Юрій Юрченко, начальник Головного управління Пенсійного фонду в Чернігівській області.

А от уже з наступного року стаж – 25 років, і зростатиме з кожним наступним роком – до позначки 35. Тобто, щоб отримати пенсію, доведеться працювати майже щорічно, водночас знизиться до одиниці коефіцієнт вирахування страхового стажу – зараз він 1,35.

Зробили й своєрідне вікно і для заробітчан.

«Ті люди, які працюють за кордоном, можуть укласти договір про добровільну сплату страхових внесків», — Юрій Юрченко, начальник Головного управління Пенсійного фонду в Чернігівській області.

Становитиме внесок 22 % від зароблених коштів. Загалом пенсійна реформа на Чернігівщині проходитиме на тлі загального зменшення кількості пенсіонерів.

«Порівняно з початком цього року, кількість пенсіонерів зменшилась на 6 тисяч і зараз становить 344 тисячі, серед них 19 тисяч – це пенсіонери силових структур. Середній розмір пенсії – 1 780 гривень», — Любов Кисла, начальник Управління пенсійного забезпечення.

До змін пенсіонери ставляться позитивно в контексті того, що змінювати треба все.

— Нам багато чого потрібно в нашій країні.

— Моє ставлення таке, що потрібно. Тому що була одна пенсія, а почала зростати заробітна плата, зростати вартість продуктів. А пенсія залишається.

Прогрес зачепив і формулювання визначення стажу. Із 2004 року його називають страховим, до цього – трудовим. Різниця в тому, що перший вираховують за даними системи персоніфікованого обліку, другий – за даними трудової книжки. До речі, з наступного року жінки доженуть чоловіків у пенсійному віці і всі йтимуть на заслужений відпочинок у 60 років.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button