Суспільство (відео)

«Антимишин»: у Чернігові винайшли препарат від нашестя мишей у бліндажах воїнів (Відео)

Відео, на яких особисті речі, спальні місця, запаси їжі в бліндажах українських військових кишать мишами, активно поширюються в соціальних мережах. Такі умови – щоденна реальність наших захисників.  Є чимало способів, аби позбутися надокучливих гризунів. Утім, усі вони не надто дієві та не здатні комплексно вирішити проблему. На допомогу українським захисникам прийшли чернігівські науковці. «Антимишин» – назва отрути для боротьби з гризунами, яку розробили в Чернігові фахівці Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України.

«Це мікробний препарат, що призначений для контролю чисельності мишеподібних гризунів на сільськогосподарських угіддях і в приміщеннях сільськогосподарського призначення», — Наталія Кравченко – завідувачка лабораторії пробіотиків  Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України.

За словами завідувачки лабораторії пробіотиків Наталії Кравченко, «Антимишин» заражає мишей тифом: спершу активність гризунів підвищується, але за кілька діб вони стають помітно млявіші, мало їдять та надалі гинуть унаслідок крововиливу в шлунково-кишковий тракт.

«Вона є патогенною для мишоподібних гризунів, які поширені на сільськогосподарських угіддях: полівки, хатня миша, миша-крихітка і ще численний набір. Вона зумовлює гемологічні ураження, тобто крововиливи у шлунково-кишковому тракті гризуна», — Наталія Кравченко – завідувачка лабораторії пробіотиків  Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України.

Мікробіологи зазначають, що, на відміну від хімічних препаратів, «Антимишин» безпечний для людей і тварин. Натомість для мишей це смертельний мікробний препарат, що уражає цілі колонії.

«Миша принесла і перезаразила всіх інших мешканців, які є у колонії, тож не потрібна додаткова партія цього препарату», — Наталія Кравченко – завідувачка лабораторії пробіотиків  Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України.

Волонтер Сергій Романчук доставив захисникам із Першої танкової Сіверської бригади партію «Антимишину», розробленого чернігівськими мікробіологами. Відгук від військових, зазначає чоловік, позитивний.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button