Суспільство (відео)

Банківські шахраї: правозахисник розказав алгоритм дій, що робити, якщо у вас вкрали кошти (Відео)

Чимало українців, які користуються послугами банківських установ, не з чуток знають про різних шахраїв, які шляхом різноманітних махінацій можуть вкрасти як кредитні кошти з картки, так і особисті. Деколи ці суми можуть сягати сотень тисяч, і у випадку з кредитними коштами банк ще додатково нараховуватиме відсотки та вимагатиме у власника картки повернути їх. Але як захистити себе, якщо ви стали жертвою крадіжки, ми поцікавилися в правозахисника.

«Якщо це кредитні кошти, то банк у будь-якому випадку вимагатиме їх повернути. І його зазвичай не цікавить, хто ці кошти використав. Він вимагатиме їх у людини, на яку й була оформлена ця картка, тобто в якої був украдений договір із банком»,- Олександр Комаса, правозахисник.

У таких ситуаціях важлива кожна хвилина, а діяти людині правозахисник радить чітко за алгоритмом.

«Людина помітила чи прийшло повідомлення, що в неї почали знімати кошти, а вона цього не робила самостійно. Вона повинна негайно спробувати заблокувати свою картку. Також повідомити на гарячу лінію чи в найближче відділення свого банку про незаконну транзакцію. Обов’язково бажано цього ж дня подати заяву до поліції. Для того, аби внесли відомості до ЄРДР і відкрили кримінальну справу»,- Олександр Комаса, правозахисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині пенсіонерка віддала шахраям 40 тисяч гривень

Заява до поліції необхідна для того, щоб особу в подальшому могли визнати постраждалою від дій шахраїв.

«Також я рекомендував би такій людині подати письмову заяву, можна цього дня, а можна наступного, до відділення банку під підпис керівника щодо виникнення такої ситуації. Обов’язково вказати суму коштів, яку було знято, аби банк був повідомлений»,- Олександр Комаса, правозахисник.

Далі вже необхідно буде звертатися до розгляду справи в судовому порядку, адже судова практика в Україні показує: шанси виграти таку справу є. Цей алгоритм дій також можна застосовувати, якщо вкрали ваші особисті кошти, наприклад, із дебетної карти.

«В судовому порядку переважно ставиться питання про розірвання кредитного договору, списання всі нарахованих заборгованостей і відсотків стосовно людини, на яку було оформлено кредит.

Саме якщо така ситуація трапилася і людина все-таки дотримується цього алгоритму дій, то є всі шанси розірвати договір, якщо банк вимагатиме кошти в цієї людини. Або ж стягнути кошти з самого банку, якщо це були особисті кошти людини»,- Олександр Комаса, правозахисник.

Утім, насамперед завжди дотримуйтеся простих правил – нікому не повідомляйте дані вашої банківської картки, особливо ПІН-код і CVV2-код, навіть особам, які представляються працівниками банку. Дізнайтесь і запишіть у ваш телефон номер гарячої лінії вашого банку і в разі виникнення підозри щодо шахрайства одразу телефонуйте до банку з проханням заблокувати картку. А також не розголошуйте коди, які приходять вам на мобільний телефон під час здійснення операцій із банківською карткою.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button