Суспільство (відео)

Без електронок і кальянів – що треба знати про зміни до антитютюнового законодавства (Відео)

Із 11 липня 2023 року набув чинності закон, який вносить зміни до «антитютюнового законодавства». Обов’язковою до виконання стала основна його частина, що неабияк посилює обмеження щодо виробництва, реалізації, імпорту та реклами тютюнових виробів. За словами представниці Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Валентини Ігнатенко, оновлення спричинили чимало запитань серед виробників, реалізаторів і користувачів – невже заборонять усе?

«Ні, не все. Зазначеним запроваджуються певні заборони щодо виробництва. Сигарет, у яких показники вмісту в диму 1 сигарети перевищують, це дуже важливо і це має бути на пачках цих сигарет: нікотину – 1,0 мг, смоли 10 мг, моноксиду вуглецю 10 мг. Тютюнових виробів, на упаковці яких відсутні визначені чинним законодавством медичні попередження. Тютюнові вироби, що містять добавки і канцерогенні, мутагенні або репродуктивно-токсичні властивості у незгорілому вигляді», — Валентина Ігнатенко – головний спеціаліст сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю Управління захисту споживачів ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Водночас чітке визначення й обмеження стосується електронних сигарет, компонентів до них, а також смакових і вітамінних добавок до складових тютюнових виробів.

«Тютюнових виробів із характерним смаком, тютюнових виробів, які містять вітаміни або добавки, які створюють враження, що цей виріб має користь для здоров’я людей, які його використовують. 3:00 – 3:03 Тютюнових виробів, які містять кофеїн або таурин. Тютюнові вироби, які містять добавки, що полегшують вдихання диму або поглинання нікотину. Тютюнові вироби, що містять ароматизатори в будь-яких із їхніх компонентів», — Валентина Ігнатенко – головний спеціаліст Управління захисту прав споживачів і контролю за регульованими цінами.

Думки українців з приводу посилення «антитютюнового законодавства» неоднозначні: для когось це нововведення позитивне, інші ж вважають його певним обмеженням вибору людей.

Перехід або ж повну відмову від заборонених тютюнових виробів здійснити доведеться. Утім, на це українці мають трохи часу.

«У законодавстві прописаний термін, протягом якого можна реалізовувати цей товар, який був виготовлений до цієї дати, 11 липня, і він є у реалізації. Він реалізується до кінця його терміну придатності, але не довше ніж 12 місяців. А, ну так значить, можна рік ще курити», — Валентина Ігнатенко – головний спеціаліст Управління захисту прав споживачів і контролю за регульованими цінами.

Фактично так – до 11 липня 2024 року можлива законна реалізація та використання товарів, виготовлених до початку дії змін до «антитютюнового законодавства».

Утім, разом із цим низка нововведень уже набула чинності. Тож аби не влетіти на чималі кошти, варто докладно вивчити, які дії щодо тютюнових виробів тепер підпадають під заборону.

«Порушення закону щодо продажу тютюнових виробів передбачає штраф у розмірі 20 тисяч гривень. За повторне порушення буде 50 тисяч гривень. За порушення вимог статей 16.1 та 16.2, де ці зміни й ввели, передбачений штраф розміром 30 тисяч гривень і за повторний – 50 тисяч гривень. Якщо покупцеві до 18 років буде проданий цей товар, штрафна санкція становитиме перший раз 1020 гривень, повторно – 10 200 гривень на продавця або точку, де не виконується це розпорядження», — Валентина Ігнатенко – головний спеціаліст Управління захисту прав споживачів і контролю за регульованими цінами.

Контролем за дотриманням правил «антитютюнового законодавства» займатимуться працівники Держпродспоживслужби під час позапланових перевірок.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button