Суспільство (відео)

Без ліфтів і з пошкодженим дахом: як живуть мешканці багатоповерхівки в мікрорайоні Бобровиця (Відео)

Тече дах, не працюють ліфти та розходяться стіни. Так уже третій рік змушені жити мешканці багатоповерхівки за адресою Шевченка, 246Ау Чернігові. В березні 2022 року в цю будівлю було кілька прямих влучань.

«Тут не було нікого, були на фабриці в бомбосховищі.Я, наприклад, була на Бобровиці – в кума свого жила. Поки тут були обстріли, тут страшне було. З Новоселівки гатили чим тільки попало», — Ольга Качна, мешканка будинку.

«Вікна в нас повилітали з самого початку, а з 16 березня 2022 року в нас були конкретні влучання прямі по гуртожитку. В людей там і стелі попадали, і стіна відійшла, дах відійшов, каналізація, труби страшні в нас. Видно латки, куди людям у хати поцілило. Там і стелі попадали, і стіни повикручувало», — Людмила Бердник, мешканка будинку.

«Від центрального входу було пряме влучення, на восьмому і дев’ятому поверхах повилітали стіни. Я живу на третьому поверсі. На третьому поверсі було пряме влучання і впала стеля. – Це у вашій кімнаті? – Ні, навпроти, на центральну сторону впало перекриття – балка. У підвалі труби треба міняти, на даху ремонт треба робити, тече. Тут біля дому у зливнівціводав підвал тече», — Ольга Качна, мешканка будинку.

Раніше в цьому будинку проживалиприблизно 600 осіб, проте наразі тут продовжує жити менше як половиналюдей. Більшість із них –похилого віку, їм щодня доводиться підніматись додому сходами без ліфту. Мешканці нарікають на те, що навіть до лікарні важко дістатися, бо не всі можуть спуститись із верхніх поверхів.

«Ліфти в нас пошкоджені. Три ліфти.Хоча б один зробили. У нас людей не так багато, переважно живуть похилоговіку люди, яким нікуди діватись. У нас дуже багато хворих. У нас у цьому будинку тільки семероонкохворих»,- Людмила Бердник, мешканка будинку.

Значною проблемою для мешканців є пошкоджений дах будинку. Оскільки вода вже протікає до восьмого поверху. Торік у цьому будинку розпочали ремонт, проте завершити його наразі не вдалося.

«Позароблювали балкони залізяками та поставили вікна. Вікна теж ставили абияк, воно тепер то незакривається, то там продуває, дякуємо і за те, що хоч так зробили», — Людмила Бердник, мешканка будинку.

«Були покручені всі двері й східці осколками, було в підвал пряме влучення, пошкоджені труби в підвалі,ЖЕК якось зробив там, щось поміняли. У 2022 році до Нового року десь два дні залишалося, як намувімкнули опалення», — Ольга Качна, мешканка будинку.

Жителі багатоповерхівки неодноразово зверталися до міської ради із питанням, коли відновлять ремонтні роботи. Проте відповіді там не отримали.

«Ставили питання такі поточні, нам Ломако дав таку відповідь: не я ж пошкодив вам цей будинок.Порушували питання і про ліфти, і про дах. Обіцяють тендер, хтось виграє», — Ольга Качна, мешканка будинку.

Ми звернулисяпо коментар до представниці міського управління ЖКГ Тетяни Корж. Вона зазначає, що на минулий ремонт витратили приблизно 10 млн грн. На продовження ремонтних робіт у 2024 році в бюджеті передбачено майже 10,5 мільйона гривень. Ці роботи розпочнуться після визначення переможця тендера.

«Наприкінці місяця минулого оголосили, тобто кілька тижнів займає, то невдовзі вже мають почати, якщовсе буде згідно з планом. Буде проведено відновлення покрівлі, ремонт трьох ліфтів, заміна в підвальному приміщенні мережопалення,водопроводу, каналізації, а також навколо будинку облаштування для відведеннядощової води та інші дрібніші деталі», — Тетяна Корж, представниця міського управління ЖКГ.

Коли і як буде зреалізовано ремонт у цьому будинку – подробиці згодом.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button