Суспільство (відео)

Безконтрольна вирубка лісів і премії керівництва області: головні рішення сесії облради (Відео)

Шоста сесія Чернігівської обласної ради стала особливою. Майже всі питання ухвалювали одноголосно. Однак не обійшлося без протиріч. Зокрема тривали дискусії щодо програми інвентаризації лісів.

«Щодо інвентаризації, коли більшість ухвалювала рішення, було сказано, що інвентаризацію проведуть до кінця цього року. У проєкті постанови ми бачимо, що там є і 2022 рік. Давайте хоча б перше півріччя 2022 року, а не весь рік. І ми говорили про 20 млн, тепер це 30 млн. Це дуже велика різниця», — Іван Якуб, депутат Чернігівської обласної ради (ВО «Батьківщина»).

До того ж ця програма не дає змоги передати ліси громадам.

«Програма інвентаризації агролісів. Ми не голосували за це питання, бо треба передати дочірні підприємства в громади, а те, що прийняте питання про агроліси зараз, то там взагалі немає передачі всіх земель агролісів у громади», — Сергій Баришовець, депутат Чернігівської обласної ради (ПП «Наш Край»).

А питання про продаж деревини через аукціони взагалі зняли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині побільшало Почесних громадян

«Ми раніше пропонували спільно з нашими колегами, щоб деревина виробництва агролісів проходила через аукціони. Зняли це питання. Ми вважаємо, що це неправильно. Тому що бюджет області втрачає багато грошей через це», — Сергій Баришовець, депутат Чернігівської обласної ради (ПП «Наш Край»).

Під час сесії депутати повторно звернулися до керівництва облради та повідомили, що зняття цього питання негативно впливає на бюджет області.

«Сьогодні в Городнянському райагролісгоспі проводять певні дії стосовно виявлення тих порушень, які відбуваються повсякчас у райагролісгоспах і безконтрольно випилюються ліси. Бюджет недоотримує коштів», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради (ПП «Наш Край»).

«Можливо, легше керувати вручну цими всіма лісгоспами й отримувати надприбутки в приватні кишені. Більше того, надійшла інформація, що зараз правоохоронними органами ведеться перевірка Городнянського райагролісгоспу за розкрадання коштів і деревини», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради (ПП «Наш Край»).

Натомість депутати підтримали звернення до Кабміну про збереження Остерського лісгоспу та передачу його в підпорядкування Міністерству оборони України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Призначили нового директора Молодіжного театру

«У 2013 році Азаров передав із Міністерства оборони в Лісове державне агентство. Зараз Міноборони не проти, якщо буде рішення Кабінету Міністрів. Тому я і прошу, щоб його підтримали», — Олександр Мисник, депутат Чернігівської обласної ради («Європейська Солідарність»).

«Підприємство самодостатнє, державних коштів не потребує. За 9 місяців цього року до держбюджету відраховано майже 20 мільйонів», — Світлана Адаменко, працівниця ДП «Остерський лісгосп».

Підтримали і звернення до керівництва держави щодо надзвичайної екологічної ситуації в річці Остер. Нинішній стан річки зафільмувала знімальна група, що створює фільм про річку Остер.

«В селі Махнівка нам підтвердили місцеві, що там повністю зариті обхідні канали та піднята дамба. Вздовж цієї річки всі шлюзи привідкриті на санітарний скид. Через це дохне риба. Вода весь час стоїть. Це мисливське господарство, на якому люди полюють і ловлять рибу. І тому люди, які живуть нижче за течією, страждають. У нас річка стала мілкою, сухою, а там просто величезні озера», — Олеся Моргунець-Ісаєнко, режисера.

Також депутати внесли зміни до умов оплати праці керівного складу облради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ділянку у дворі облдержадміністрації віддадуть під забудову

«Там була неточність у формулюванні попереднього рішення. Це рішення ухвалювали без нашої участі. На початку фракції більшості з порушенням подавали питання щодо керівництва. Було ухвалене рішення щодо преміювання керівництва, вони зробили там помилки, на це вказала Держаудитслужба. Сьогодні обласна рада підтримала відповідне рішення вже в рамках чинного законодавства», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради (ПП «Наш Край»).

До того ж рішенням сесії було призначено нового директора-художнього керівника Чернігівського обласного молодіжного театру. Ним став Ігор Тихомиров.

«Хочеться зробити концертну агенцію, що зароблятиме для театру гроші, привозитиме сюди цікаві театральні вистави не тільки з України, а й з Європи. В мене є товариш у Валенсії. Він не тільки хоче щось привезти сюди, а й хоче нас бачити там», — Ігор Тихомиров, директор-художній керівник Чернігівського обласного молодіжного театру.

Також сесія підтримала рішення присвоїти звання почесного громадянина Чернігівщини футболісту Андрію Ярмоленку та заслуженому тренеру Ігорю Чередінову.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button