Суспільство (відео)

Сортування та перероблення: де в Чернігові можна здати вторсировину (Відео)

Сортування та перероблення сміття – це питання було надзвичайно важливим і до воєнних дій, і зараз не втратило своєї актуальності. Адже наша екологія й так страждає від постійних обстрілів і вибухів, тож наше з вами завдання – не створювати ще додаткового навантаження. ЧЕline дізнавався, яка зараз у Чернігові ситуація з сортуванням і де чернігівці можуть здати сировину на перероблення.

«Звісно, мотивацію тепер знайти складніше. Бо на першому плані завжди є новини з фронту і війна, яка дуже вплинула на нас усіх психологічно. Але, безумовно, сортувати треба і дбати про екологію. У нас є дуже гарний антиприклад – це стоянки російських військових і те, що вони залишають після себе. І це має надихати нас, українців, так не робити і бути відповідальним за своє сміття», — Сергій Безбородько, голова ГО «Еко Місто», Чернігів.

Сортувальну станцію, яку започаткували активісти організації «Еко-місто», із початком воєнних дій в Чернігові довелося закрити.

«Тепер ми користуємося звичайними пунктами прийому по місту. На жаль, тепер у Чернігові немає такого об’єкта, як сортувальна станція, де можна було здати всі види пластику, всі види металів, макулатури тощо. І всі види побутової упаковки. Тобто за бажанням можна знайти для кожної окремої фракції пункт прийому, тільки зрозуміло, що логістика ускладнилася. Потрібен деякий час, доки ми запропонуємо якусь іншу, простішу модель. Ми шукаємо нову локацію, вже трошки оговталися від цього шоку і розуміємо, що для нас самих це важливо і є великий запит», — Сергій Безбородько, голова ГО «Еко Місто», Чернігів.

Поки триває процес пошуку та створення нової локації, чернігівці можуть користуватися іншими пунктами. Два таких працюють на підприємстві «Чернігів-Вторма».

«У нас працюють два прийомні пункти, і саме підприємство з переробки також працює. Люди приносять до нас і здають, звісно, за кошти. Ціна невелика, безперечно, оскільки не всі комбінати працюють. Заготовляємо макулатуру всіх видів, також поліетиленова та стрейч-плівка. Пляшки та флакони від побутової хімії також приймаємо. По Шевченка, 74Б є прийомний пункт та по Індустріальній, 3А», — Наталія Білоконська, керівник підприємства «Чернігів-Вторма».

Також екоактивісти дають пораду, з чого краще починати процес сортування.

«Можна починати сортувати вже під час того, коли ви купуєте щось, думати про те, навіщо мені так багато упаковки. А що я буду робити з цим усім після використання. Тому, як ми і казали раніше, сортувати можна починати вже в магазині, коли ви купуєте їжу. Використовувати багаторазову упаковку або ту, що може бути перероблена», — Сергій Безбородько, голова ГО «Еко Місто», Чернігів.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button