Суспільство (відео)

«Біда не зламала, біда об՛єднала»: в Прилуках приймали родини загиблих воїнів (Відео)

Сини Людмили Жарук і Тетяни Сонько загинули на сході України під час виконання бойових завдань. Жінки кажуть, що смерть стала величезною втратою для їхніх родин, однак вони пишаються своїми синами. Жінки приїхали до Прилук із Херсонщини, аби долучитися до заходу «Біда не зламала, біда об՛єднала». Його проводить громадська організація «Єдина родина Чернігівщини».

«Сьогоднішня наша зустріч – це приклад для родин. Об՛єднання. Ми повинні нести цю місію, за що наші хлопці загинули. Ми приїхали з Херсонщини і по-доброму заздримо вам. Ви знаєте, в якому ми краю живемо. Морально нас мало підтримують»,- Людмила Жарук, мати загиблого Дмитра Жарука (Херсонська обл.).

«Оце об՛єднання родин, яке ми побачили тут, у вас, – це приклад на всю Україну. Наша організація громадська об´єдналася у 2018 році. Мій син загинув у 2017 році. Я зрозуміла, що треба родини об՛єднати. Тому що разом ми – сила, доб՛ємося всіх тих соціальних пільг, що потрібні для родин»,- Тетяна Сонько, мати загиблого Сергія Сонька (Херсонська обл.).

Подібні заходи проводять на Чернігівщині з 2014 року. Однак Прилуцький район приймає його вперше. Учасники ГО «Єдина родина» самі визначали, де саме провести зустріч.

«Я хотів би зауважити, що цього хотіла міська влада, РДА, щоб провести захід «Єдина родина». Я вам скажу, що на сьогодні до мене з багатьох ТГ телефонують і просять приїхати до них, тому ми визначаємо колективно. Я пишаюся, ви бачили, як люди спілкуються, мами. І Чернігівська область може сказати, що всі знають одне одного, всі ті, кого біда спіткала, що загинули найдорожчі»,- Микола Шанський, голова ГО «Єдина родина Чернігівщини».

На цей захід до Прилук приїхали приблизно 150 членів родин, чиї близькі загинули на сході.

«Ми з вдячністю і великою пошаною ставимося до цих людей і ми повинні сьогодні їх шанувати щоденно. Це наш святий обов՛язок. Ми дійсно повинні об՛єднатися, це не тільки їхнє горе. Це спільне горе, яке ми повинні переживати разом. Велика кількість людей і з Прилуцького району, ця біда зайшла і до них. Тому ми сьогодні всіляко допомагаємо»,- Геннадій Луценко, голова Прилуцької РДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський відзначив медиків з Чернігівщини

«Ми об՛єдналися, тобто всі ті сини і доньки, а їх 13 із Прилук і Прилуцького району, які загинули в АТО, так от, ми з усіма співпрацюємо і з усіма дружимо. Запрошуємо на кожне свято в місті»,- Ольга Попенко, міська голова Прилук.

Захід підтримав і депутат Верховної Ради України Борис Приходько.

«Це найважливіший захід для тих людей, які мають біль у своїй сім՛ї, їм необхідна ця підтримка як із боку держави, органів місцевого самоврядування. Їм треба поспілкуватися та звернутися до органів центральної виконавчої влади, щоб шлях від людей до міністерства не був дуже великий, тому ми запросили представників міністерства, ветеранів, щоб вони могли в неформальній атмосфері поспілкуватися з людьми»,- Борис Приходько, народний депутат України.

Окрім цього, в міському будинку культури організували концерт для всіх учасників заходу.

«Я дуже пишаюся вами і тим, що ви робите. Продовжуйте роботу ваших чоловіків, синів, дочок, дружин. Тільки ваш фронт – це не ООС, а просвітницька робота»,- Анна Коваленко, голова Чернігівської ОДА.

Тут же створили і тематичну виставку з особистими речами загиблих воїнів, наданими родичами. Далі пам՛ять полеглих на сході вшанували покладанням квітів до меморіалу та відслужили поминальну літію.

Мати загиблого Григорія Матяша, Людмила Григорівна каже, що такі заходи мають нагадувати прилучанам про героїв, які захищали Україну.

«Син мій пішов добровольцем у полк «Дніпро-1» на початку травня 2014 року. Прослужив там, провоював більше року. Загинув 31 липня 2015 року. Був мінометний обстріл, він попав під нього»,- Людмила Матяш, мати загиблого Григорія Матяша (м. Прилуки).

Також усі учасники заходу «Біда не зламала, біда об՛єднала» відвідали Качанівку. Їм провели екскурсію маєтком.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button