Суспільство (відео)

Бій під Крутами: на Чернігівщину приїхав «Потяг Єднання» (Відео)

100 років бою під Крутами Україна відзначає з особливим піднесенням: на вшанування пам’яті Героїв Крут на Борзнянщину приїхало багато делегацій з усіх куточків країни. Серед них – близько 300 сотень курсантів із 24-х військових ліцеїв. До місця легендарної битви ліцеїсти їхали колоною зі столиці. Їх шлях «Потягом Єднання» був символічним, як і шлях юнаків, які загинули у цьому місці у 1918 році.

«Нам дійсно впала у душу ця історія, ця історія великої нашої України. Я вважаю, це дуже сердечно для нас усіх бути у цьому місці», — говорить ліцеїст Одеського військово-морського ліцею Микита Мельник.

«Я вважаю, що це героїчний вчинок, я би так само поступив, щоб захистити свою державу, свою Україну», — наголошує ліцеїст «Кадетського корпусу» ім. І. Харитоненка (м. Київ) Іван Бобенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юні патріоти з Количівки пізнають Україну

У церемонії вшанування пам’яті Героїв Крут мав узяти участь Президент України Петро Порошенко. Його чекали до останньої хвилини, та через штормове попередження літак Президента не зміг прилетіти на Чернігівщину. Церемонію відкрив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

«Це доволі трагічні моменти нашої історії , які вчать нас  кожен рік боротися за свою Незалежність і саме головне, чому всіх вони нас навчили — ці хлопці  у 1918 році – без українського війська не може бути незалежної української держави», — відзначає віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року. Він тривав 5 годин. Загін київських курсантів і добровольців бився із чотирьохтисячним підрозділом Червоної гвардії Михайла Муравйова, який вів наступ на Київ. Як стверджують історики, цей бій був успішним, хоч і мав багато жертв   – втрати українських військ оцінюють у 240 поранених, полонених і розстріляних бійців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці вшанують пам’ять Героїв «Баладою про Крути»

«Цей бій фактично привів до поразки більшовиків усієї війни, тобто він мав стратегічне значення. Чому? Він дав час для того, щоб українські дипломати, українська делегація у Брест-Литовському підписала мирний договір з Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною і Болгарією, це було і міжнародне визнання української держави, але водночас це дало можливість українській державі звернутися по військову допомогу. Українські війська разом із своїми союзниками до кінця квітня 1918 року очистили усю Україну від російських більшовицький військ», — говорить представник Інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

Присутність українських ліцеїстів на місці легендарного бою під Крутами була символічною. У 1918 році боронити Україну вийшли кілька сотень студентів і кадетів. 27 юнаків були жорстоко розстріляні більшовицькою армією.

«Це перші українські кіборги. Сто років пройшло, але нічого не змінилося по відношенню, скажімо,  геополітичному  в Україні і ті вороги, які були сто років назад, вони є, і сьогодні зазіхають на суверенітет нашої держави. Я пишаюся подвигом тих молодих юнаків, які затримали багаточисельну армію Муравйова, це дало нам змогу заключити мирову угоду і ми довели, що  ми є держава», — наголошує народний депутат України Валерій Давиденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 100-річчя бою під Крутами: бій за майбутнє України

Під час меморіального заходу кожен ліцей отримав Державний прапор із пам’ятними стрічками про бій столітньої давнини. Ці прапори, які  ліцеїсти повезуть у свої навчальні заклади, стануть  символом героїзму і любові до Батьківщини.

«Українські юнаки, будучи студентами, пішли захищати свою Батьківщину, своїх рідних від Червоної армії. Це честь для нас —  отримати прапор в цьому місці подвигу героїчного», — говорить ліцеїст Волинського обласного ліцею з посиленою  військово-фізичною підготовкою Дмитро Бажанюк.

 Меморіальні заходи триватимуть в Україні і 29 січня, якраз у день бою під Крутами. На Чернігівщині на залізничній станції «Крути» знову зберуться делегації, тепер лише Чернігівської області. Вони вшанують пам’ять Героїв, які загинули, захищаючи суверенітет України.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button