Суспільство (відео)

Біля станції Левковичі небезпечно: сапери знешкоджують боєприпаси з підірваних ешелонів (Відео)

Протягом цього тижня сапери Чернігівського навчального центру Держспецтрансслужби обстежують і розміновують смугу відведення залізничної колії біля села Левковичі. Тут уже знайшли майже три сотні боєприпасів часів Другої світової війни. До колії – лічені метри.

Площа, на якій тривають роботи піротехніків, сягнула 4 гектарів. За часів війни біля Левковичів підірвали кілька ешелонів із боєприпасами. Їх присипали землею. Тому протягом 70 років у цій місцині селяни постійно натрапляють на небезпечні знахідки.

«Це артилерійські боєприпаси: снаряди 45 мм, 76 мм, мінометні міни, 50 і 82 мм.  Земля виштовхує цю заразу. Ходять по лісу металобрухтники. Залишають після себе вибухівку, яку й знаходять місцеві»,командир інженерно-саперного взводу Павло Квачан.

Оцей снаряд лежав на глибині 15 сантиметрів за кілька метрів від залізничної колії. Пожежа трави або механічний удар по боєприпасу мав би непередбачувані наслідки, кажуть піротехніки.

«Дістали снаряд 45 мм. Повністю споряджений. Хоча і 70 років пролежав, та він досі небезпечний»,сапер Геннадій Москальов.

Ознайомилися з роботою чернігівських саперів представники Міністерства інфраструктури та місії ОБСЄ. Технічний радник місії з питань протимінної діяльності Мільєнко Вахтаріч передав військовим важливе для їхньої роботи обладнання: бронежилети, медикаменти та мікроавтобуси.

Із метою підвищення якості робіт із розмінування, безпеки місцевого населення від мінно-вибухових ризиків минулого року Держспецтрансслужбою та місією ОБСЄ було започатковано проект допомоги в розмінуванні. Чернігівський навчальний центр отримав обладнання на мільйон євро. На черзі – спорядження для підводного розмінування.

«Україна як учасник Оттавської конвенції повинна очищувати свої землі від боєприпасів і давати людям можливість жити спокійно. Кожного дня сапери йдуть на роботу. Знешкоджуючи вибухові предмети, вони рятують життя людей»,технічний радник із питань протимінної діяльності ОБСЄ Мільєнко Вахтаріч.

«Достатньо фахівців зокрема й у чернігівському центрі. Він потужний. Готує саперів і водолазів. Єдина проблема – це низьке матеріально-технічне забезпечення. Тому ця допомога суттєва і важлива» ,заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк.

Після надзвичайної події на складах у Калинівці групу чернігівських піротехніків перекинули туди разом із новою технікою та обладнанням. Фахівці навчального центру потрібні по всій крані. Працюють сапери і в зоні АТО з 2014 року. Роботи їм вистачає і вдома. Тільки цього року на теренах Чернігівщини сапери знешкодили кілька тисяч боєприпасів.

Журналіст Юрій Михуля

Оператор Валерій Ворошкевич

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button